Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪВ ВОЙНАТА С УКРАЙНА РУСИЯ СЕ ЛИШИ ОТ 90% ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ СИ ДЕСАНТНИЦИ

Киев, 24 април 2022.- В резултат на бойни действия в Украйна руската армия се лиши от 90% от своите десантници, смята Христо Грозев – разследващ журналист от Bellingcat.

Христо Грозев

Лично съм проверявал и мога да твърдя, че през първия етап от войната в Украйна са загинали или са били тежко ранени 90% от най-добрите руски десантници, а десантът е съществен компонент от една армия, без тях не можеш да превземеш ключови инфраструктурни обекти и големи градове, казва Грозев.

Според него, руската армия се лиши и от по-голямата част от втория си ешелон – от най-качествената му част. Става дума за наемници, които имат многогодишен опит във военни действия в Сирия, в Африка, в Украйна (през 2014-2015 гг.). От тях няма приблизително 4 хил. войници, а това е огромен процент от броя на качествени ветерани, готови за война.

Грозев казва, че без тотална мобилизация руснаците трудно ще съберат поне 80 батальонно-тактически групи. Най-много могат да сформират 60-70 БТГ, но не е ясно, колко от тях ще се съгласят да участват във войната. В случай на мобилизацията качеството на военните ще падне най-малко със 70%. Освен това, една мобилизация може да причини в Русия социална криза, защото Путин е казал, че против Украйна се провежда ″специална военна операция″, а не война, и че тя ще мине без набор на запасняци.

Днес е 60-я ден от руското нахлуване в Украйна. За два месеца Русия загуби 21800 войници.(УВести)