Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ УРЕДИ КОЗУНАЦИ ЗА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

София, 22 април 2022.- Състоя се среща на украинските бежанци в София с Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет, и екипа му.

В словото си той изрази категоричната си подкрепа на справедливата кауза на Украйна в противодействие на руската агресия и обеща да помага на бежанците по всякакъв начин.

А това, че те имат нужда от помощ, е еднозначно, като се започне от снабдяване на Центъра към дружеството ″Мати Украйна″ с хранителни стоки, дрехи и обувки, санитарни изделия, играчки и какво ли не още до получаване на транзитни номера в замяна на откраднати такива украински. Но това не е всичко. Някои майки-бежанки искат да започнат работа, но срещат трудности с приемане на деца в столични детски заведения. Има и въпроси с временно настаняване и правно съдействие. Изобщо, животът на нашенците тук, избягали от войната, предлага всякакви казуси.

Георги Георгиев съобщи, че с повторно решение на столичния парламент една алея около руското посолство в столицата да носи име ″Героите на Украйна″, а пред сградата на общината до знамето на България и ЕС да се рее и украинското знаме, докато войната не свърши.

На срещата говореха и Олена Коцева – многогодишен председател на ″Мати Украйна″, лидер с огромен авторитет и опит, която чудесно ръководи волонтерската дейност на дружеството, и Олена Шопова, за която също могат да се кажат много добри думи. Пани Олена II, например, съобщи, че, за да се върнат в Украйна, бежанците трябва да имат или биометричен задграничен паспорт, или да получат (срещу 30 щ.д.) в посолството ни т.н. пасаван.

В края на сбирката присъстващите, в преддверие на Великден, получиха козунаци, осигурени от Георги Георгиев, и други продукти, за да могат достойно да посрещат този светъл празник.(УВести)

Нашата справка

Георги Георгиев

Георги Георгиев. Роден е през 1986 г. От 23 септември 2021 г. е председател на Столичния общински съвет. Преди това – е първи мандат общински съветник от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС. Завърши право в Софийския университет ″Св.Климент Охридски″, има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College в Лондон. Защитава дисертация на тема ″Залог на търговско предприятие″, въз основа на която издава книга със същото заглавие. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от чуждестранни и български издателства. Главен асистент е по търговско право в Софийския университет ″Св.Климент Охридски″, управляващ съдружник в адвокатско дружество ″Георгиев и Колев″. Голям приятел на Украйна.

Кратко видео от проявата може да видите ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

(отляво-надясно) Олена Коцева, Георги Георгиев и екипът му
Олена Коцева, Олена Шопова и Георги Георгий
Козунаци за украински бежанци