Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ УРЕДИ КОЗУНАЦИ ЗА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

София, 22 април 2022.- Състоя се среща на украинските бежанци в София с Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет, и екипа му.

В словото си той изрази категоричната си подкрепа на справедливата кауза на Украйна в противодействие на руската агресия и обеща да помага на бежанците по всякакъв начин.

А това, че те имат нужда от помощ, е еднозначно, като се започне от снабдяване на Центъра към дружеството ″Мати Украйна″ с хранителни стоки, дрехи и обувки, санитарни изделия, играчки и какво ли не още до получаване на транзитни номера в замяна на откраднати такива украински. Но това не е всичко. Някои майки-бежанки искат да започнат работа, но срещат трудности с приемане на деца в столични детски заведения. Има и въпроси с временно настаняване и правно съдействие. Изобщо, животът на нашенците тук, избягали от войната, предлага всякакви казуси.

Георги Георгиев съобщи, че с повторно решение на столичния парламент една алея около руското посолство в столицата да носи име ″Героите на Украйна″, а пред сградата на общината до знамето на България и ЕС да се рее и украинското знаме, докато войната не свърши.

На срещата говореха и Олена Коцева – многогодишен председател на ″Мати Украйна″, лидер с огромен авторитет и опит, която чудесно ръководи волонтерската дейност на дружеството, и Олена Шопова, за която също могат да се кажат много добри думи. Пани Олена II, например, съобщи, че, за да се върнат в Украйна, бежанците трябва да имат или биометричен задграничен паспорт, или да получат (срещу 30 щ.д.) в посолството ни т.н. пасаван.

В края на сбирката присъстващите, в преддверие на Великден, получиха козунаци, осигурени от Георги Георгиев, и други продукти, за да могат достойно да посрещат този светъл празник.(УВести)

Нашата справка

Георги Георгиев

Георги Георгиев. Роден е през 1986 г. От 23 септември 2021 г. е председател на Столичния общински съвет. Преди това – е първи мандат общински съветник от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС. Завърши право в Софийския университет ″Св.Климент Охридски″, има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College в Лондон. Защитава дисертация на тема ″Залог на търговско предприятие″, въз основа на която издава книга със същото заглавие. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от чуждестранни и български издателства. Главен асистент е по търговско право в Софийския университет ″Св.Климент Охридски″, управляващ съдружник в адвокатско дружество ″Георгиев и Колев″. Голям приятел на Украйна.

Кратко видео от проявата може да видите ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

(отляво-надясно) Олена Коцева, Георги Георгиев и екипът му
Олена Коцева, Олена Шопова и Георги Георгий
Козунаци за украински бежанци