Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В СУ ФИЛОСОФСКИЯТ ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗИРА ЗА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ ПРЕДВЕЛИКДЕНСКА АКЦИЯ

София, 21 април 2022.- Днес в Софийския университет ″Св.Климент Охридски″ за украински бежанци се проведе предвеликденска акция. Идеята за нея принадлежи на сплотения колектив на философския факултет.

За няколко часа фоайето на третия етаж на ректората се превърна хем във занималня, хем в място за творческа изява, хем в мини-маркет. Под вещото ръководство на студенти от факултета украинчета боядисваха яйца, играеха си, опознаваха се и се радваха на възможността да помогнат на майките си за предстоящото Възкресение Христово.

А за майки инициаторите на проявата и волонтерите от украинското дружество ″Мати Украйна″ подготвиха продукти, с които да се подготвят за Великден, макар и в чужбина.

Люда е от Одеска област, етническа българка, говори български. Тя е с пет деца – с нейно и на сестра й. В София са вече над един месец. Тъгува за Родината си. Надява се при първа възможност да се върне.

Марина е лекар, от Киев е. С две деца. Мъжът й – също лекар, е останал в Киев. Благодарна е на България за гостоприемство, но няма да остане тук. Обича професията си и иска да я практикува в Украйна. Защото, за да го прави в България, ще се наложи да мине през много сложни административни процедури. Марина смята, че не си заслужава. А и много я влече Киев. Казва, че кметът Виталий Кличко е превърнал украинската столица в истински европейски град. Твърди, че жизненият стандарт на украинците е по-висок, отколкото в Русия, оттук и – завист и стремеж на Путин да ни върне в руското блато.

И Люда, и Марина са много благодарни на инициаторите на ″философската″ проява. Впечатлени са от емпатията на само на организаторите на акцията, но и на много българи, с които животът ги е срещнал като бежанци. На въпрос, какво първа дума е научила на български, Марина отговори: ″Благодаря″.(УВести)

Кратък репортаж от проявата може да видите ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Инициаторите от философския факултет
Людмила при първа възможност ще се прибере в Родината си
Киевчанка Марина скучае за родния си град