Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

CLUB Z: ЕВРОДЕПУТАТ ПРЕДЛАГА САНКЦИИ И СРЕЩУ РУСКОТО ОБЩЕСТВО, ЗАЩОТО ПОДКРЕПЯ ПУТИН И ВОЙНАТА

София, 20 април 2022.- Санкциите против Русия трябва да засегнат и голяма част от руското общество. За това настоя полският евродепутат консерватор Витолд Вашчиковски.

Той говори по време на дебати за ефекта на санкциите срещу Русия пред Комисията за външни работи в Европейския парламент в Брюксел.

″Чуваме, че това е война на Путин. Но тя се подкрепя от над 80% от руснаците″, мотивира се Вашчиковски. Той смята, че руското население трябва да бъде изключено от възможността за активност в ЕС.

Евродепутатът изрази възмущение, че когато бил на пленарна сесия в Страсбург в началото на месеца, видял много руски граждани, които се забавляват в този град. И така и не разбрал, как е възможно това при положение, че се води война в Украйна.

Вашчиковски припомни, как Турция е била изключена от всякаква дейност в Русия, когато военно-въздушните сили на Анкара свалиха руски боен самолет над Сирия през 2015 г. Сега ЕС трябва да повтори този ход с Москва, смята полският депутат.

Приетите досега санкции не попречиха на руската агресия и войната продължава, изтъкна председателят на парламентарната комисия, германският християндемократ Дейвид Макалистър. ″Веднаага след санкциите като че ли имаше макроикономически шок. Сега обаче рублата се стабилизира и е по-стабилна, отколкото преди войната″, допълни той.

Русия е избегнала фалита благодарение на своите резерви в злато и чужда валута. Текущият излишък ще регистрира рекордни нива заради цените на твърдите горива. Същевременно руската държава насърчава черния пазар за влизащи нелегално в страната стоки, най-вече на резервни части.

В момента Европейската комисия подготвя шести пакет от санкции срещу Русия.

На дебати в парламентарната комисия не присъства нейният заместник-председател – български социалист Сергей Станишев, който е роден в днешна Украйна (гр.Херсон). Табелка с името му стои на мястото, където той трябва да седи, съобщава  Момчил Иджов – кореспондент на електронното издание ″Clubz″ в Брюксел.(УВести)