Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″СЕГА″: КОЙТО НЕ ПОМАГА НА УКРАЙНА, ПОМАГА НА РУСИЯ, КАЗВА УКРАИНСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР

София, 20 април 2022.- Украинският външен министър Дмитро Кулеба продължи със серията си от срещи у нас, на които представя нуждите на страната си във войната с Русия. Той обаче бе достатъчно дипломатичен, за да не реагира остро на демонстрираното нежелание за военна помощ от страна на България, отбелязва електронното издание ″Сега″.

Дмитро Кулеба – дипломат №1 на Украйна

″Правителството на България и българският парламент знаят перфектно какви са исканията на Украйна. Ние уважаваме политическата ситуация в България и ще оставим на парламента и правителството да решат как и кога да помогнат на Украйна”, заяви Кулеба след извънредната комисия по външна политика в парламента. И допълни, че всички страни членки на НАТО, включително и България, са получили списък с това от какво има нужда Украйна. ″Искам да кажа на всеки, който се чуди дали да помогне на Украйна – тези, който не ни помагат днес, помагат на Русия”, категоричен бе Кулеба.

На въпрос дали е било обсъдено предоставянето на военна помощ с външния министър Теодора Генчовска и премиера Кирил Петков, Кулеба отговори: ″Да, нека го кажа така, понякога трябва да бъда дипломат. Аз съм удовлетворен от срещата с вашия външен министър, с премиера и с президента. България направи много от политическа гледна точка, много добре приехте бежанците, което ние оценяваме. Но когато става въпрос за военна помощ, взимам предвид политическата ситуация у вас и ще оставя това решение на правителството на България. Но още веднъж ще повторя – тези, които се чудят или са против военната помощ към Украйна, те помагат на Русия и убийствата на украински граждани“.

На въпрос кога очаква отговор от българското правителство, Кулеба заяви, че в момента, в който правителството е готово с решението, украинската страна ще бъде уведомена. ″Засега ще се бием с каквото имаме”, завърши Кулеба.

Дмитро Кулеба и президентът Румен Радев

Интересна размяна на реплики имаше между президента Румен Радев и Кулеба. ″Още веднъж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно по-бързо”, каза Радев. А Кулеба отвърна: “След като Русия нападна Украйна, малко хора ще могат да си преобърнат езика и да нарекат украинския и руския народ братски. Ако говорим за братски народи, то е сигурно като Каин и Авел.”

Радев запази твърд тон към агресора: “Особено сме загрижени и следим с тревога развитието на бойните действия и растящия брой на цивилните жертви. Знаете, че призоваваме за бързо, ефективно, независимо международно разследване за цивилните жертви и зверствата по време на войната и най-строго наказване на всички извършители. Още в първите часове на войната България осъди на най-високо ниво агресията на Русия. Включихме се във всички санкционни режими въпреки високата социална цена. Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини. Готови сме да възстановим програмата за лечение на украински военни”, каза президентът Румен Радев.

Вие, г-н Радев, сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат. Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, но е в интерес и на Украйна, и на България районът на Черно море да бъде район на просперитет. Затова трябва да продължим със санкциите”, каза Кулеба.

Радев изрази надежда, че Украйна прави всичко за намаляване на жертвите сред българското население.

″Днес пристигнах с Антон Кисе (депутат от български произход – б.р.), който Вие добре познавате, и това свидетелства, че нашият народ се отнася еднакво към всички, независимо какви са те – българи, грузинци, различни етноси. Ние имаме една задача – да защитаваме своята земя, като вярвам, че и вие имате същата задача – да защитавате своята земя”, отбеляза Кулеба. А Кисе добави: “Повече от 10 българи загинаха на фронта. Преди няколко дни буквално бях на погребение и не мога да предам мъката на хората. Цяло село на колене изпраща своя герой. Искам България да помогне с всичко възможно на нашата родина Украйна, защото ние се отнасяме с голяма любов към нашата прародина България”. 

Украйна иска, но не чака военна помощ от България

Посланик на Украйна в България Виталий Москаленко и Дмитро Кулеба в Народно Събрание

Дмитро Кулеба е поставил въпроса за военна помощ на срещите си в София, съобщи самият той в интервю за БиТиВи. “Разбира се, повдигнах тези въпроси. Но сътрудничеството и подкрепата, която всяка държава може да даде на Украйна, не се ограничава само до военната помощ. Много оценяваме например как България приветства украинските бежанци. Оценяваме помощта на България и лично на премиера Петков в ЕС”, казва Кулеба.

Украйна се обръща към всяка страна в НАТО и ЕС със списък с необходимото, а всяка страна сама може да реши, съгласно вътрешната си политика и националните интереси, какво може да даде, казва външният министър на Украйна. “Този списък започва с изтребители и свършва с бронежилетки и различни видове защитно облекло за войниците. Накратко казано, този списък съдържа и оръжия – смъртоносна помощ, и несмъртоносна такава. Оставям на българското правителство да реши какво може да ни предостави. Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес“, посочва той.

На въпрос какво би казал на БСП, която е против изпращането на военна помощ за Украйна, Кулеба отговаря така: “Уважавам суверенните решения на всяка държава, включително на коалицията в България. Не искам да упражнявам натиск. Но искам всички да разберат, че всеки ден забавяне на необходимото оборудване на Украйна означава повече убити цивилни, повече унищожени домове, повече убити деца и деца, загубили родителите си, повече болка и загуба. Тези политически сили в цяла Европа, които все още използват аргумента, че не бива да се прави нищо за Украйна, неусетно подпомагат тези, които убиват нас, украинците”.

По повод санкциите, украинският външен министър коментира: ″Искам хората да разберат, че като се помага на Украйна, налагайки санкции на Русия, приемайки украински бежанци или предоставяйки военна помощ на Украйна от една страна, а от друга се плаща на Русия за газ и нефт, е все едно от едната страна да ни спасявате, а от другата – да финансирате руската военна машина, която ни убива. Това трябва да спре.”

На този фон в последните часове се разбра, че парламентът бави обсъждането на двете предложения на ГЕРБ и “Демократична България” за изпращане на военна помощ за Украйна. Мотивът е крайно неясен – точките трябва да бъдат прецизирани. Това потвърди пред БНТ председателят на комисията Венцислава Любенова, пише електронното издание ″Сега″.(УВести)