Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИВАН ФЕДОРОВ: АКО НЕ ПОДКРЕПИТЕ УКРАЙНА, ВОЙНАТА ЩЕ СТИГНЕ И ДО БЪЛГАРИЯ

София, 20 април 2022.- ″Те трябва да разберат някои много прости неща – ако не подкрепят Украйна, войната ще стигне до Унгария и България″. Това послание към управниците на двете страни отправи чрез Клуб Z Иван Федоров – кметът на украинския град Мелитопол, който в момента е под контрола на руските сили. Той имаше предвид военна помощ.

Иван Федоров – кмет на Мелитопол

33-годишният Федоров бе гост на дискусия за ефекта и прилагането на санкциите на ЕС против Русия, организирана от Комисията по външна политика в Европейския парламент в Брюксел.

Клуб Z помоли кмета да коментира факта, че България и Унгария са единствените страни членки на ЕС, които отказват да предоставят оръжие на Украйна.

″Никой не вярваше преди два месеца, че Путин може да започне пълномащабна война в европейска демократична страна като Украйна. Сега тези две страни не вярват, че е възможно тя да стигне и до тях. Но това е възможно“, предупреди Иван Федоров.

На 11 март т.г., когато Мелитопол бе превзет от руските сили, кметът бе отвлечен от т.н. Министерство на държавната сигурност на самообявилата се Луганска народна република (ЛНР) и обвинен във финансиране на забранената в Русия организация ″Десен сектор″ и измъчван. Пет дни по-късно Федоров бе разменен срещу руски военнопленници.

В момента половината от населението на Мелитопол го е напуснало, сподели кметът пред журналисти. Ситуацията е твърде опасна. Местните хора не оказват никаква подкрепа на руските окупатори, които се гневят и в отговор крадат хуманитарните помощи и спират евакуацията.

″Те също така отвлякоха много граждани, много патриоти, бизнесмени, измъчват тях за това, че искат да живеят в демократична Украйна. Но Русия не го допуска. Тя изпада в глупава ситуация″, разказа Иван Федоров.

″Имаме нужда от оръжия, оборудване, от всякаква военна помощ, лекарства – от всичко. Защото Украйна може да спре тази война и да я спечели. А това е важно не само за нас, а и за цяла Европа″, заяви мелитополският кмет.

Пред евродепутатите от външнополитическата комисия той описа, какво се е случило с Мелитопол от 2014 г.- насам: ″През 2014 г. Украйна и моят град направиха своя европейски избор. В Мелитопол започнахме да изграждаме остров, наречен Европа. Да строим пътища, училища, детски градини. Целта беше гражданите ни да усетят, че животът се подобрява – не само в града, в цялата страна. Успяхме да променим манталитета на хората. Те започнаха да се чувстват свободни и европейци″.

Сега режимът на Владимир Путин воюва не само срещу Украйна, но и срещу целия свят. ″Ако Европа не се обедини зад Украйна, войната ще стигне и европейските градове″, смята Иван Федоров. Той се възмути от обвиненията, отправени от крайната левица, че финансира нацисти. И попита, къде точно са нацистите в Украйна, съобщава Момчил Иджов – кореспондент на ″Клуб Z″ в Брюксел.(УВести)