Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ПЕНТАГОН СМЯТАТ, ЧЕ СЕГА ВИЖДАМЕ САМО ПРЕЛЮДИЯ, НАЙ-СТРАШНОТО В ДОНБАС ПРЕДСТОИ

Киев, 22 април 2022.- В Пентагон смятат, че, ако се говори за руската военна стратегия в Украйна, то в момента в Донбас сме свидетели на прелюдия. Най-страшното там предстои. Москва ще предприеме смесен подход: въздушни удари, артилерийски обстрели, пехотни атаки и максимални разрушения.

Според американските експертите, през последното денонощие руснаците са въвели в действие две батальонно-тактически групи (БТГ) като допълнение към вече намиращите се там 78 БТГ.

Същевременно, според украинските източници, от района на Харкив в посока към руска територия е изкарана една БТГ, понесла сериозни загуби в жива сила и техника. Общо на източния фронт украинската армия през последното денонощие е отразила 10 атаки, унищожила е 12 танка, 28 бронирани машини и 2 автомобила, 1 артилерийска система, 1 самолет, 1 хеликоптер, 6 дрона и 1 крилата ракета.

Това потвърждава и английското военно разузнаване. ″Руските обстрели и удари на фронта в Донбас нарастват, но украинците неутрализират всички атаки″. Според Лондон, върху способността на Русия да постигне прогрес влияят атмосферни, логистични и технически проблеми, с които руснаците са се сблъсквали и преди, а така също мъжество и мотивираност на украинската армия.

Украинските експерти допълват, че в голямата битка за Донбас ще се срещнат 57 хил. украински войници и 95 хил. руснаци, т.е., имаме съотношение 1:1,7 в полза на атакуващата страна. Но това, според анализаторите, е недостатъчно за провеждане на успешна настъпателна операция. Според военната наука, числеността на атакуващата армия трябва да бъде от 3 до 6 пъти по-голяма спрямо отбраняващата се. По всяка вероятност, руснаците няма да могат да постигнат такова предимство, още повече, че Москва е привлекла почти всички свои резерви.

Същевременно, в Украйна продължава мобилизация, армията получава руска, ремонтирана трофейна, техника, а така също западна военна помощ. И става дума не само за ″джевелини″ и ″стингери″, а за бронирана техника, средства за ПВО и далекобойна артилерия.

Отбелязва се, че руснаците са получили заповед до 9 май да окупират Донецка и Луганска области в техните административни граници, да превземат Мариупол, да организират ″референдум″ за ″Херсонска народна република″ и да рапортуват за тази победа на Владимир Путин, който да обяви за нея на военен парад на Червения площад в Москва.

Дали този сценарий ще се сбъдне или не, ще разберем в най-скоро време.(УВести)