Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЕЗ УКРАИНСКОТО ЗЪРНО ЩЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА НЕВИЖДАНИЯ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ГЛАД В СВЕТА

Киев, 17 април 2022.- В ООН смятат, че, ако Русия продължи да блокира украинските пристанища в Черно море, в света ще настъпи глобална продоволствена катастрофа. Съответно, това ще доведе до глад, масова миграция и политическа нестабилност, пише ″Ню-Йорк таймс″.

Украинските силози пращат от зърно, събрано през миналата година и способно да нахрани 400 млн. души, но заради руската блокада не може да бъде предложено на международния пазар, твърди Дейвид Бъзли – изпълнителен директор на Световната продоволствена програма на ООН.

Развързаната от Москва война прекъсна веригата на зърнените доставки от Украйна, защото пристанищата, намиращи се близо до театъра на бойните действия, не могат да функционират нормално. Става дума за Одеса, Бердянск, Мариупол. Бъзли казва, че се е обръщал към Москва, но безрезултатно. ″Светът ще плати много висока цена, ако тези пристанище няма да бъда деблокирани″, смята той.

Засега може да се говори за 38 страни, които попадат в зоната на хранителния риск, но поради руско-украинската война и влиянието й върху горивата, продоволствието и транспорта те могат да станат повече.

Войната в Украйна е способна да причини продоволственият недоимък в 1/5 от света, смята генералният секретар на ООН Антония Гутериш. Предвиждаме бедност и глад в мащаби, невиждани от десетилетия, казват експертите на ООН.(УВести)

Още по темата:

ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА УКРАЙНА Е ИЗНЕСЛА НАД 38 МЛН. ТОНА ЗЪРНО