Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE GUARDIAN: ВМЕСТО ДА СПРЕ РАЗШИРЯВАНЕ НА НАТО, ПУТИН С АГРЕСИЯТА СИ ПРАВИ ТОЧНО ОБРАТНОТО

Киев, 16 април 2022.- Изданието ″The Guardian″ твърди, че вместо да спре разширяване на НАТО, Владимир Путин и Русия постигат обратен ефект.

В случай, че засега неутрални Швеция и Финландия влизат в алианса, каквото намерение те вече имат, той съществено ще закрепи присъствието си в Балтийско море, по-точно, около бреговете на Калининградска област – един руски анклав и военно-морска база. Тези две страни са много притеснени от неадекватните действия на Москва, особено от немотивираното нахлуване в Украйна.

Русия агресор
Владимир Путин

С присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО ВВП на алианса ще се увели с 800 млрд. евро. За сравнение: Украйна може да даде само 155 млрд. евро.

Като нахлу в Украйна, Путин е мислил, че Западът ще се стресне, но, както се оказва, може да се говори по-скоро за високоточен бумеранг. Агресията против Украйна, която се стреми към членство в алианса, промени мисленето на Финландия и Швеция и Русия може да получи допълнително 1300 км граница с блока.

Виктория Нуланд от името САЩ заяви, че Вашингтон ще се радва да разгледа заявката на тези две страни.

Същевременно, в Кремъл са вдигнали вой. Дмитрий Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност, заплаши с настаняване в района на Балтийско море на ядрено оръжие.(УВести)