Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE WASHINGTON POST: ПУТИНСКАТА АРМИЯ НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗГРОМЕНА В ЮЖНА УКРАЙНА

Киев, 15 април 2022.- Руското настъпление към Киев и съседните области се провали, но опасността остава. Москва концентрира войските си в източната и южната част на Украйна, където руснаците ще искат да постигнат успех. Ако това се получи, украинската държава ще се превърне в икономически осакатена страна, без изход към Черно и Азовско море. Затова на украинците ще потрябва повече западна военна помощ, за да се предотврати този катастрофален резултат, пише във ″The Washington Post″ американският журналист и влиятелен политически анализатор Фарид Закария.

Херсон

В началото на руската инвазия военният стратег Кен Касапоглу е казал, че в Украйна се разгръщат едновременно две войни – една на север и една на юг. В момента Киев е отрязан от излаз към Азовско море, а Мелитопол и Херсон са превзети от руснаците, Мариупол е обкръжен. Москва има шанс да прокара сухопътен коридор от Донбас към Крим. Русия полага усилие в направление към Одеса, която е много важна за украинската икономика. Освен това, Одеса е и символ. От нея Кремъл ще поиска да разшири влиянието си към Молдова, чиято част (Приднестровието) е окупирана. Така че при успех Путин ще може да обяви голяма победа – рускоезичните хора са ″освободени″, важни градове и пристанища са под руски контрол, а Украйна е превърната в ″неживотоспособна″ държава.

Този сценарий не трябва да се допуска да се реализира, пише авторът. И украинската армия героично се бие, за да го предотврати. Руснаците се опитват да атакуват от Херсон към Миколаив, но срещат съпротива. Украинците с крилата ракета ″Нептун″ изваждат от строй ″Москва″ – флагман на Черноморския руски флот. Но Путин, въпреки загуби, ще продължи да се опитва да победи.

Какво САЩ и Западът трябва да направят? Същото, което правят досега. Да снабдяват украинската армия с такова оръжие, което да й позволява да маневрира около неповратливата руска войска. Например, хеликоптери, бронирани коли ″Humvee″, ракетни системи за залпов огън, всякакви дронове. Турският ″Batraktar″ показа своята извънредна ефективност. Затова на украинците трябва да се дадат повече подобен тип системи, включително дронове-камикадзе.

Дори без крайцера ″Москва″, руският флот остава да бъде голяма заплаха за Одеса. Затова НАТО трябва да попречи руски военни кораби да навлизат в Черно море за подсилване на контингента си. Натовските кораби следва да действат в международни води и оттам да изпращат свои предупреждения.

Адмирал Джеймс Ставридис – бивш върховен командващ на силите на НАТО, подкрепя действията на Белия дом и дори призовава към по-агресивна реакция на Запада по всички линии. Според него, украинската армия се нуждае от изтребители, системи за ПВО, противокорабни ракети, подкрепа в киберпространството.

От началото на руската инвазия Украйна получи американска помощ в размер на $16 млрд. Същевременно, през тази година светът ще плати на Москва за газ и други енергоносители $320 млрд. Едва ли икономическите санкции ще заставят Путин да спре войната. Единственото, което може да накара руския диктатор да започне да преговаря, е загуба в Южна Украйна. План ″А″ е провален. Затова трябва да се направи всичко да се провали и план ″Б″.(УВести)