Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФАКТОР.БГ: ПЕТЪР СТОЯНОВ Е ВЪВ ВАРШАВА И ПОДКРЕПЯ УКРАИНСКАТА КАУЗА

София, 15 април 2022.- Българският президент (1997-2002 гг.) Петър Стоянов заедно с политици и известни представители на граждански организации от Европа и Америка е в Полша. Целта на мисията е да се даде ясен знак на солидарност с народа на Украйна.

Петър Стоянов

Изтъкнатите политици ще посетят лагери за бежанци и центрове за събиране на помощи за Украйна и за бежанците, както и ще обсъдят възможностите за по-нататъшна ефективна помощ за Украйна.

В групата са и бившият президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, бившият премиер на Чехия Ян Фишер, бившият премиер на Босна и Херцеговина Златко Лагумджия, бившият външен министър на Израел Ципи Ливни, както и Катерина Юшченко, съпруга на бившия украински президент и Кери Кенеди, дъщеря на Робърт Кенеди и председател на едноименната фондация.

Те са се срещнали с президента на Полша Анджей Дуда. Пред Faktor.bg Петър Стоянов обясни, че са по покана на фондацията на Йоланта и Александър Квашневски.

Силно съм впечатлен от безусловната готовност на поляците да помагат на украински бежанци. Пред мен президентът Дуда обясни, че и в Полша има силно политическо противопоставяне, но по темата за руската агресия в Украйна, за помощта, която трябва да се оказва на бежанците и за руската заплаха има пълно национално единодушие и единомислие.

Докато в България управляващи и президентство се чудят как с мълчание да подминат темата за украинската война и руската агресия, оказва се, че бившият ни президент Стоянов е единственият, който обикаля по Европа, за да демонстрира заедно с други световни политици и лидери съпричастност към украинската кауза. Не е без значение и фактът, че именно преди 25 години Петър Стоянов беше държавникът, който подаде документите на България за членство в НАТО, без което нямаше да бъде ясно, каква щеше да бъде днес съдбата на страната ни, съобщава Фактор.БГ.(УВести)