Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТЧАЯНИЯТ ПУТИН МОЖЕ ДА ПРИБЕГНЕ КЪМ ТАКТИЧЕСКО И МАЛОМОЩНО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ

Киев, 15 април 2022.- Отчаяният руски президент, за да създаде видимост, че е победил Украйна, може да прибегне към тактическо или маломощно ядрено оръжие, смята директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс, когото цитира ″The New York Times″.

Според Бърнс, който е бил посланик на САЩ в Москва и неведнъж се е виждал с Владимир Путин, твърди, че използването на такова оръжие дори като предупредителна мярка е възможност, от която САЩ много се притесняват.

Но, продължава директорът на ЦРУ, въпреки досегашните многобройни намеци за използване на ядрени бомби, все още няма практически доказателства за разгръщане или преместване на това оръжие, което би могло да говори за неизбежност от подобна крачка.

Все пак, като изхождаме от потенциално отчаяние на Путин и руското ръководство и взимаме предвид неуспехите, с които руснаците се сблъскват във военно отношение в Украйна, никой от нас не трябва лекомислено да се отнася към заплахата, свързана с потенциално прилагане на тактическо ядрено оръжие или маломощно ядрено оръжие, сподели Бърнс пред студентите от Технологичния университет в Джорджия.

Тактическата ядрена бомба може да бъде изстреляна от минохвъргачка или да бъде взривена като мина, за разлика от стратегическото ядрено оръжие, което се доставя с междуконтинентални балистични ракети. Тактическото ядрено оръжие произвежда слаб взрив, който наподобява обикновен артилерийски изстрел. Русия разполага с голям арсенал от такова оръжие.

През 1994 г. Украйна подписа в Будапеща меморандум, с който тактическите си ядрени глави предава на Русия, като в замяна получава гаранции за сигурността си от Москва, Вашингтон и Лондон.(УВести)