Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪРХОВНАТА РАДА ПРИЗНА ДЕЙСТВИЯТА НА РУСИЯ ПРИ НАХЛУВАНЕ В УКРАЙНА ЗА ГЕНОЦИД НА УКРАИНСКИЯ НАРОД

Киев, 14 април 2022.- Днес Върховната Рада постанови и прие декларация, според която военното нахлуване на Русия в Украйна се квалифицира като геноцид на украинския народ.

Украинският парламент окачествява действията на въоръжените сили на Руската Федерация и нейното политическо и военно ръководство, започнали на 24 февруари 2022 г., за геноцид на украинския народ.

Върховната Рада се обръща към ООН, Европейския парламент, ПАСЕ, ОССЕ, Парламентарната асамблея на НАТО, правителствата и парламентите на страните по света да признаят агресията на Руската Федерация в Украйна за геноцид на украинския народ, престъпления против човечността и военни престъпления.

В обосноваване на това решение се отбелязват, в частност, многобройните публични изяви на президента на Русия Владимир Путин и други длъжностни лица на тази държава, а така също решенията на органите на властта на всички нива в подкрепа на тези изяви, които в съвкупност  свидетелстват за официална политика на руската държава за непризнаване на правото на украинския народ на самоидентификация, самоопределение и, като резултат, изобщо на съществуване. Също така се споменава за многовековна политика на Русия, насочена към ″деукраинизация″, заличаване на украинската нация чрез тенденциозно отразяване и присвояване на нейната история, постиженията на украинците в областта на науката, културата и изкуството.

Ще припомним, че вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че военните престъпления на Русия в Украйна представляват геноцид на украинците.(УВести)