Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА Е РАЗОЧАРОВА ОТ МАКРОН: С РУСНАЦИТЕ НЕ СМЕ БРАТСКИ НАРОДИ!

Киев, 13 април 2022.- ″Разочаровани сме, че, според Емануел Макрон, руските престъпления в Украйна не е геноцид и че с руснаците сме братски народи″, четем в декларацията на украинското външно министерство.

Украйна и Русия исторически са близки по обективни причини, но митът за два братски народи започна да се руши след окупирането на Крим и агресията в Донбас през 2014 г. Тогава руските ″братя″ уж са дошли да бранят рускоезичното население, но за осем години са убили 14 хил. украинци. Той окончателно рухна, когато първите руски ракети поразиха мирните украински градове на 24 февруари. ″Братският″ народ не убива деца, не разстрелва цивилни, не насилва жени, не осакатява стари хора. Зверства с беззащитни граждани не вършат дори най-заклети врагове, четем в декларацията на МВнР на Украйна.

Поводът за нея стана интервю на френския президент пред местен телеканал. В него Емануел Макрон отказа да окачестви действията на Русия в Украйна геноцид, както го направи американският президент Джо Байдън. За Макрон стореното от руските войници в Украйна само ″военни престъпления″. ″Ще бъда много внимателен с термини, защото става дума за два братски народи. Искам, доколкото мога, да спра тази война и да дойде мирът. Не съм сигурен, че ескалацията на реториката е нещо добро в момента″, – каза френският президент.

За разлика от Макрон, който, въпреки жертви и разрушения в Украйна, все още се стреми да запази някакви възможности за диалог с Кремъл, за американския президент Владимир Путин е ″касапин″, ″военен престъпник″ и ″варварин″.(УВести)

Нашата справка:

На 10 април във Франция се проведоха президентски избори. На балотаж отиват действащият президент Емануел Макрон, подкрепен от 28,1%, и  фенката на Москва Марин Льо Пен, за която гласуваха 23,3% от избирателите. Смята се, че Макрон има повече шансове да спечели и да остане държавен глава за още един мандат.