Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУНКТОВЕ ЗА БЕЖАНЦИ КЪМ ″МАТИ УКРАЙНА″ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОМОЩ!

София, 12 април 2022.- Очаква се в най-скоро време руската армия-агресор да предприеме мащабно настъпление в Източна Украйна (направление Харкив, Луганск, Донецк, Мариупол), а така също в Южна Украйна (Миколаив и Херсон), затова, най-вероятно, бежанският поток към България ще се засили, смята Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″.

″По тази причина трябва да се попълнят нашите запаси, за да можем да посрещнем и тази вълна″, – казва тя, като ни показва, какво в момента има в склада на сдружението. Складът е предоставен от столичната община, която оказва на ″Мати Украйна″ всякакво съдействие, включително с дарения.

Олена Коцева – председател на Сдружението ″Мати Украйна″

″Бежанците идват всеки ден и ние даваме им от всичко по-малко, за да стигне колкото може за повече хора″, – продължава тя.

От какво се нуждае ″Мати Украйна″?

– различни консерви – зеленчукови, плодови и месни, елда (гречка), грис (манка), макарони, особено полуготови спагети (нудълс), бисквити, вафли тип ″Морени″;

– захар, брашно, ориз, яйца, за Великден може и козунак;

– краве масло, фабрично разфасован и вакуумиран кашкавал;

– шпеков салам, телешки и шунков салам (разфасовките да не са над 500 г), месо свинско и пилешко (може и замразено), разфасована кайма във фабрични пакети – да се обръща внимание на срок на годност;

– шоколад, разтворимо кафе, 3х1;

– банани, ябълки и др. плодове и зеленчуци;

– одеяла, спално бельо, кърпи, възглавници, пижами детски и дамски, нощици, бельо детско, дамско и мъжко, тениски, чорапи;

– пролетни дрехи и обувки;

– памперси, особено за възрастни хора инвалиди, дамски превръзки;

– пари (за закупуване на лекарства и др.).

″Мати Украйна″ помага не само на украински граждани, избягали от войната в Украйна, но и праща помощи за украинци, останали в Украйна. За там вече са изпратени над 20 камиона и буса с различни стоки.

В столицата сдружението разполага с два пункта за помощ на бежанци: на ул.″Царибродска″, №136-142, и в Централните хали, като работното им време е: понеделник и петък от 09:00 до 20:00, в събота от 09:00 до 18:00, почивен ден – неделя.(УВести)

Нашата справка:

Към днешна дата в България са останали почти 60 хил. украински бежанци, като 22 хил. от тях са деца.

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Волонтер Ася
Тихомира ръководи пункта за помощи в Централните хали
Волонтер Петко Ковачев
Волонтери Ася и Здравка