Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

BLOOMBERG: ДЕФОЛТЪТ НА РУСИЯ Е ПОЧТИ НЕМИНУЕМ И ТОЙ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ 10 ГОДИНИ

Киев, 11 април 2022.- Първият от сто години насам дефолт (фалит) на Русия изглежда неминуем. Хазната на Руската Федерация вече спря да изплаща по дълговете си в долари от своите сметки в американски банки, пише ″Bloomberg″. Москва плати на инвеститори в рубли, с което наруши условията по две емисии облигации, което с една крачка доближи РФ към дефолта.

Рисковете за дефолт в Русия се появяват веднага след нахлуването й в Украйна на 24 февруари и въвеждане на западни санкции против много руски банки, компании и олигарси. Замразяването на валутните резерви на Централната банка на Русия (ЦБР) в западни банки изважда РФ от световната финансова система, прави я страна с най-големи санкции.

Наскоро някои анализатори казваха, че дълбоката финансова и политическа изолация на режима на Путин ще му позволи дълго да избягва дефолт. Но сега данните за застрахователно покритие на дълга сочат, че през следващите 12 месеца вероятността от дефолта на Русия е 90%.

Последният си дефолт Русия преживява през 1998 г., но тогава е ставало дума за вътрешен дълг. Предишната невъзможност да се плати по външния дълг се отнася към 1917 г., т.е., към периода след октомврийската революция.

″Ако Русия не съумее да организира издължаване към собственици на облигации през преференциалния период и няма да преведе по сметките им долари, то това е дефолт″, смята Лутц Рогмаер от берлинската компания ″Capitulum Asset Management″.

Според Bloomberg, руското правителство все още има пари, за да плати на кредиторите си, защото Западът не е успял да се откъсне от енергийната зависимост от Русия – Москва все още продължава да получава милиарди долари от износа на природния газ и петрол. За Запада е нужно време ситуацията да се промени. Санкциите вече работят. Затова бързото възстановяване на икономическото положение в Русия е невъзможно. Никой няма да иска да прави бизнес там. С действията си Владимир Путин е преминал рубикон.

Предполага се, че в състояние на дефолта Русия ще се намира в продължение на десетилетие. Тя няма да има достъп към международен капиталов пазар, дори китайците, позицията на които спрямо Москва не е категорична, няма да предлагат евтини кредити, ще липсват инвестиции, няма да има растеж, стандартът на живота ще е нисък. Това е перспективата, която чака Русия и руснаците, заключва ″Bloomberg″.(УВести)