Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЗАГУБИ НА УКРАЙНА ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА ВЪЗЛИЗАТ НА НАД $80 МЛРД.

Киев, 11 април 2022.- От началото на войната преките загуби на Украйна в икономиката надхвърлят $80,4 млрд., смятат авторите на проекта ″Русия ще плати″.

Общите загуби варират от $564 млрд. до $600 млрд. Тази оценка включва, освен инфраструктурните загуби, и намаляването на БВП, спирането на инвестиране, отливът на работна ръка, допълнителните разходи за отбраната и социалната закрила и др.

Съобщава се също, че за 47 дни руска агресия в Украйна са повредени, разрушени или превзети най-малко 23 хил. км пътища и 37 хил. кв. м жилищен фонд. Пострадали са 277 моста и мостови преходи, 10 военни летища, 8 граждански летища, 2 пристанища.

През изминалата седмица се увеличиха загубите на жилищния фонд вследствие на нови разрушения и уточняване на предишните данни и коригиране на методиката. Освен това, много от предприятията губят активите си, най-вече в металургията, коксохимическата и нефтопреработвателната промишленост, в машиностроенето. Според някои анализи, общата сума на преките, потвърдени с документи, загуби в промишлеността достигат $6,25 млрд.

От Световната банка твърдят, че през тази година икономиката на Украйна ще падне с 45,1%, а на Русия – само с 11,2%.(УВести)