Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИСТОРИЯ НА ЕДНО КУЧЕ, НАМЕРЕНО В ОСВОБОДЕНИЯ ИРПЕН КРАЙ КИЕВ

Киев, 10 април 2022.- Украинската армия, по-точно, 72-а бригада, освобождава Ирпен, който е на 50 км от Киев, в края на март. В един от апартаментите войниците намират огромно черно куче – ризеншнауцер, което много се зарадва на хората. Снимката с тази сцена прави украинският фотограф Глеб Гаранич и други фоторепортери.

Войниците намират и документи, оставени върху маса, от които научават възрастта и името на домашния любимец – Бавария.

Снимката с радостното куче пускат в социалните мрежи, тя е публикувана от някои западни медии.

Военните оставят Бавария при волонтери. На другия дел доброволката Оля Веретелник я завежда у дома си. А след няколко дни на Оля се обажда Таня – стопанката на кучето, евакуирала се в Западна Украйна. Видяла го в Твитър.

Оказва се, че Таня е с четири деца и при бягане в колата за Бавария няма място. Обаче тя се разбира с охранителя от съседната къща, че той ще се грижи за кучето. Но руските войници пребиват човека и той е откаран в болница. Бавария остава сама в заключен апартамент. За няколко седмици. Таня споделя, че, преди да заминат, били купили чувал с кучешка храна – 6 кг, оставена на достъпно място. Но какво е пила Бавария, не се знае.

Всъщност, кучето се казва Зара, уточнява Таня. В момента то е при нея. От Западна Украйна до Киев идва хуманитарна помощ и на обратен път волонтерите взимат Зара и я предават на семейството, съобщават украинските медии.

От началото на руско-украинската война (24 февруари) родните места са напуснали 10 млн. украинци (или 25% от населението на Украйна), като над 4 млн. от тях са заминали в чужбина. В България те са 60 хил.(УВести)