Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АНДРЕЙ ПИОНТКОВСКИЙ: КРЕМЪЛ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРИЗНА ЗА СЪЩЕСТВЕНИ ЗАГУБИ, ПОНЕСЕНИ В УКРАЙНА

Киев, 09 април 2022.- ″Сегашната позиция на Русия във войната с Украйна е отслабена и руските власти искат да подпишат мирен договор″, – заяви в интервю пред украинския журналист Дмитро Гордон политологът Андрей Пионтковский, който живее в САЩ.

Андрей Пионтковский

Това свое виждане той прави след разговора на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков с ТВ-канал ″Sky News″ от 07 април. ″Песков за първи път заяви за съществени загуби на Русия в Украйна и ги нарича трагедия, – казва експертът. – По-рано подобни формулировки не сме чули″. Но, за Пионтковский най-интересното е следното изказване на Песков: ″Сигурен съм, че ″специалната операция″ ще приключи… през най-близките дни″. Кремълският говорител добави, че съвсем скоро Русия ще подпише с Украйна договор за прекратяване на огъня, без да пита официален Киев, дали той е съгласен. Според политолога, може да се говори за ″пълзяща руска капитулация″.

Дмитрий Песков

Също така, казва Пионтковский, давайки интервю пред ″Sky News″, Песков изпълнява задача на Владимир Путин, а не на антипутинското крило в Москва. Политологът твърди, че върху потиснатия Песков, а и върху самия Путин са повлияли два обстоятелства: доставка на Украйна на тежко западно въоръжение и вероятност Путин да бъде привлечен към отговорност като военен престъпник.

Москва иска да се договори с Киев, твърди експертът. И би било разумно страните да се върнат към линията от 23 февруари, т.е., преди войната, което означава Мариупол да бъде деблокиран от руснаците. Но тук възниква въпрос: нима московските солдати ще се върнат у дома ненаказани за причиненото зло? Кой ще отговаря за престъпленията, извършени в Украйна? ″Като че ли имаме  цугцванг″, казва политологът.(УВести)

Нашият коментар:

Цугцванг e неблагоприятно положение за играча, който е на ход. В шахмата правото на ход е същевременно и задължение. Може да стане така, че за играча, който е на ход, всичките възможни ходове са неизгодни. Тогава той е принуден със собствените си ръце да влоши позицията си. Покрива концепцията за неблагоприятно положение или натиск за принудително извършване на стратегически ход, като вместо това играчът би предпочел да не прави ход.

Към днешна дата (45 дни война) руските загуби са: 19100 убити, над 57000 ранени, 1000 пленени, 151 самолет, 136 хеликоптери, 705 танка, 1895 бойни машини и 335 артилерийски системи.

Още по темата:

НОВИ ТРИ ЦЕЛИ НА ПУТИН В УКРАЙНА: ДОНБАС, СУХОПЪТЕН КОРИДОР КЪМ КРИМ И РАЗГРОМ НА НАШАТА АРМИЯ