Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ПРИЗОВА УКРАИНЦИТЕ ДА САДЯТ КАРТОФИ, ДОМАТИ, КРАСТАВИЦИ И ЧУШКИ

Киев, 07 април 2022.- Войната си е война, а пролетта дойде. Президентът Володимир Зеленский в рамките на общоукраинската инициатива ″Градина на Победата″ призова ефективно да се оползотворят всяко парче земя и хората да садят всичко, както и преди войната – картофи, домати, крастави, чушки, боб и други зеленчуци.

Програмата се контролира от министерството за развитие на общините и териториите и министерството на селското стопанство заедно с проекта за международна техническа помощ SURGe и финансовата подкрепа на Канада.

Според премиера Денис Шмигал, продоволствените запаси на страната са достатъчни. Но, въпреки всичко, 30% от нашенците могат да имат проблем с изхранването. Предполага се, че през тази година страната ще получи с 42% по-малко зърнена и зърненобобова продукция, с 53% по-малко елда, с 68% по-малко домати, с 36% по-малко картофи, с 46% по-малко лук, с 38% по-малко моркови, с 45% по-малко краставици, с 32% по-малко зеле и с 35% по-малко цвекло.

Но по-сложен е въпросът с износа на продоволствието като източник на валутни постъпления. През миналата година износът на зърното донесе на Украйна $12,4 млрд., което е с 31,1% повече спрямо 2020 г. Продали сме навън 29,4 млн. т.

Според земеделското министерство, през 2021 г. реколтата у нас достигна 75 млн. т зърно, колкото и през рекордната 2019 г. Нашето жито купуват предимно страните от Азия и Африка, по-малко – от Европа. Затова ООН предупреждава, че поради войната в Украйна в тези региони може да има глад.

Заедно със САЩ, Канада, Казахстан, Бразилия, Австралия и Аржентина Украйна е един от основните износители на зърно в света.(УВести)