Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МЕЖДУНАРОДНИЯТ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД ДА ПОСЕТИ БУЧА – САМО ТАМ ИМА СТОТИЦИ УБИТИ МИРНИ ЖИТЕЛИ

Киев, 03 април 2022.- Международният наказателен съд и други международни организации да посетят Буча – предградие на Киев, призова външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Само там има стотици убити мирни жители. Това са военни престъпления и престъпления против човечеството, извършени от руската армия.

Украинската страна от първия ден на войната (24 февруари т.г.) започна да събира данни за руски военни престъпления в страната ни. Фиксира се всичко – от бомбардиране на жилищни сгради и блокиране на населени места до изтезания, изнасилвания, мародерство и убийства на мирни хора.

Днес пред британското Times UK radio Кулеба заяви, че Русия е по-лоша от ИДИЛ. ″Не мога да си представя, че през ХХI век говорим за тези чудовищни престъпления, и това е станало пред очите на цялата световна общественост!″

Украинският външен министър каза, че разследването на тези античовешки актове се превръща в дело на живота му. ″Няма да спре, ще направя всичко, докато не бъдат привлечени към наказателна отговорност всички виновни!″ – се закле Дмитро Кулеба.

Пред Цензор.Нет кметът на Буча Анатолий Федорук заяви, че след като руснаците напуснаха и се върна украинската армия видя улиците на града, пълни с трупове на съгражданите му. ″В братска могила погребахме 280 души, убити от руските окупатори, – каза той. – Това е нова Сребреница!″

Снимките от ужаса, констатират от фоторепортерите на ″Цензор.Нет″, може да видите ТУК (не се препоръчва за лица под 18 г.).

През последните няколко дни украинската армия принуди руснаците да напуснат селата и градовете около Киев. Предполага се, че и в други населени места, като Ирпен, например, картината е същата, както в Буча.(УВести)

Нашата справка:

Сребреница – град в Босна и Херцеговина. От 13 до 22 юли 1995 г. босненските сърби, ръководени от генерал Ратко Младич, и ″Скорпиони″ – военизирана структура към МВР на Сърбия, хладнокръвно разстрелват почти 8 хил. босненски мюсюлмани от мъжки пол на възраст от 12 до 77 г. Международният съд установява, че става дума не за спонтанна акция, а добре планирана и реализирана такава. През 2007 г. Хагският трибунал за бивша Югославия призна клането в Сребреница за геноцид и осъди виновните за това престъпление на различни срокове затвор.

Още по темата:

ВРАГЪТ МАРОДЕРСТВА И ПЛЯЧКОСВА, ГРАБИ ВСИЧКО – ОТ ДЕТСКИ ИГРАЧКИ ДО ЛЕКИ КОЛИ