Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЯКОИ ФАКТИ ЗА УКРАЙНА

– Украйна по площ е най-голямата страна в Европа – 603 548 кв.км, което е 5,7% от територията на континента и 0,44% от Земята.

– В Украйна може е най-дълбоката метростанция в света – “Арсенална“, в Киев, чиято дълбочина е 105 метра. Построена е преди над 50 г. Този рекорд остава ненадминат.

– Една от най-старите конституции в света е приета в Украйна на 5 април 1710 г. – ″Конституция за правата и свободите на Запорожката войска″, написа от хетман Пилит Орлик.

– Площадът на Свободата в Харкив е най-големият в Европа. Дължината му е 750 м, а широчината – 125 м. През 2008 г. там се състои благотворителен концерт на Queen с вокалиста Пол Роджърс, където групата си поставя рекорд за най-многобройна публика. Твърди се, че на площада са се събрали над 300 хил. души.

– Украинците са споменати в ″Книгата за рекордите на Гинес″ повече от 50 пъти. Става дума за различни спортни постижения, най-големият транспортен самолет (″Мрия″) в света и други уникални рекорди, които е трудно дори да си представим.

– Украйна е на четвърто място в света по брой граждани с висше образование. Населението на тази страна е сред най-образованите, а броят на хората с висше образование на глава от населението е по-висок от средното европейско ниво.

– До почти пълното унищожаване през 1240 г. от монголо-татарите, Киев е един от най-големите градове в Европа, петдесет пъти по-голям от Лондон и десет пъти по-голям от Париж. Достига своя връх при княз Ярослав Мъдри (1010 – 1054 гг.), който се сродява с кралските семейства на Франция, Норвегия, Румъния и Полша. Населението на днешната столица на Украйна тогава е било около 50 хил. жители. Отнели са около 600 г., за да се достигнат отново подобни демографски показатели. Твърди се, че, най-вероятно, ако не се бе случило разрушението тогава, Киев в момента би могъл да бъде най-развитият и голям град в Европа.

– Пабло Пикасо бил възхитен от творбите на украинската художничка Катерина Билокур. Когато през 1954 г. видял нейните творби на изложба, той казал, че са брилянтни и сравнил Катерина със световноизвестния художник Серафин Луи.

– Украйна се нарича ″житницата на Европа″. Огромните площи обработваема земя в Украйна с плодородния чернозем я правят идеално място за отглеждане на пшеница и други земеделски култури. Днес Украйна продължава да бъде един от най-големите производители на пшеница в света.

– Украйна е най-големият производител на слънчогледови семки в света. Изчислено е, че общият размер на слънчогледовите земеделски земи в страната може да покрие цялата територия на Словения.