Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВАСКО КРЪПКАТА ОРГАНИЗИРА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЗА УКРАЙНА

София, 28 март 2022.- След мирните шествия и демонстрации в подкрепа на Украйна, които събраха хиляди в София, Варна, Пловдив, Велико-Търново и Бургас, днес в столицата на пл.″Ал.Батенберг″ се проведе благотворителен концертът “С вас сме!”, организиран от рок-блуз-звезда Васко Кръпката и писател Захари Карабашлиев. Инициативата подкрепиха и писателите Георги Господинов, Теодора Димова и Иван Ланджев.

Освен ″Подуене блус бенд” и самият Васко, на сцената излязоха Иван Лечев, Валди Тотев, Джендема, “Монолит”, Стефан Вълдобрев, а така също украинската певица Катерина Бужинска, която изпя ″Україна – це ми″ (″Украйна – това сме ние″).

″София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободния свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия, и трето – за да покажем, че ние сме европейци и ние сме част от свободния свят”, -заяви Васко Кръпката.

Пред събралото се множество говори и Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″. Тя поиска българското правителство да бъде адекватно и да изпрати на украинската армия и ″специална продукция″, а не само хуманитарни помощи. Андрей Николов – българин от Одеска област, от крицисния център ″Отворени врати за Украйна″ в столичния квартал ″Младост-4″ благодари на българите за отворените им сърца към Украйна и огромна помощ, която те оказват на украинските бежанци.

Още един концерт, но международен, се излъчваше на екран на площад “Славейков” от 18:30.

Сред световните звезди, които участваха в него бяха Fatboy Slim, Imagine Dragons, Within Temptation, Bastille, Submotion Orchestra, Salvador Sobral, Netta, Idina Menzel, IAMX, Gus Gus, Nino Katamadze и др. Украйна беше представена от над 20 артисти – Monatik, Тіна Кароль, Океан Ельзи, Jamala, Даха Браха, Один в каное, alyona alyona, Alina Pash, Руслана, Dakh Daughters, TVORCHI, NK и др. Водещи на събитието бяха украинците Тимур Мирошниченко и Маша Ефросинина.

Телемаратонът Save Ukraine #StopWar се осъществява от ″1+1 media″, екипа на фестивала ″Atlas″, телевизия ″Суспільне ТБ″ и с подкрепата на украинския мобилен оператор ″Київстар″, министерството на културата и информационната политика на Украйна, министерствата на външните работи на Украйна и министерството на социалната политика на Украйна. В София той се излъчва с помощта на Столична община, Столичната библиотека и театър “Възраждане”.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

София, площад ″Ал.Батенберг″
Олена Коцева – лидер на украинците в България
Андрей Николов – кризисен център ″Отворени врати за Украйна″
Катерина Бужинска – ″Украйна – това сме ние″
Рок-блуз звезда Васко Кръпката
Жител на окупирания Бердянск благодари на българите за подкрепа