Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″АЗОВ″ ЩЕ БРАНИ МАРИУПОЛ ДО ПОСЛЕДЕН ВОЙНИК, КАЗА КОМАНДИРЪТ МУ ДЕНИС ПРОКОПЕНКО

Киев, 26 март 2022.- ″Ще браним Мариупол до последен войник″, – заяви Денис Прокопенко – командир на знамения полк със специално предназначение ″Азов″ от Националната гвардия на Украйна.

В интервю за известния украински журналист Дмитро Гордон той заяви, че се надява украинската армия да деблокира вече две седмици обсадения град. ″Това рано или късно ще стане″, – се надява ″Редис″ – прякор на Прокопенко. Командирът сподели, че в момента се водят улични боеве, украинците се стремят на контролират ситуацията там и изрази увереност, че Мариупол ще остане украински.

″Знам, че висшето военно-политическо ръководство на страната мисли за нас и работи по въпроса, – каза Денис Прокопенко. – Ние се държим и операцията ще бъде успешна″.

Мариупол е 400-хиляден град (в минало). Сега е превърнат в руини от руските бомбардировки и артилерийски обстрели. Там нападат най-елитните руски части. Москва не разрешава нито жителите на града да бъдат евакуирани, нито да им бъде предоставена хуманитарна помощ. Според местните власти, вече над 2 хил. души са загинали и умрели, включително от глад и липса на вода.

Мариупол стратегически е много важен град на брега на Азовско море. С падането му Русия ще си прокара сухопътен коридор към Херсон и анексирания Крим.(УВести)

Нашата справка:

Батальон, а после полк ″Азов″ е създаден през 2014 г. предимно от жителите на Мариупол. Участва в освобождаване на града от сепаратистите, воюва в Дебалцево. В края на същата година е интегриран към МВР на Украйна, по-точно, в Националната гвардия на Украйна, като полк със специално предназначение. Наброява около 1000 души. Обвиненията в расизъм и ултрадясна идеология са несъстоятелни. Това е много мотивирана и патриотически настроена структура. Допуска се, че крайните националисти в нея не са повече от 20%.