Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАД 80% ИСКАТ УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК ДА ОСТАНЕ ЕДИНСТВЕН ДЪРЖАВЕН ЕЗИК В СТРАНАТА

Киев, 25 март 2022.- В момента 83% от украинците казват украинският език да остане, както и досега, единствен държавен език в страната, показва социологическото проучване на агенцията ″Рейтинг″.

Руският език също да бъде държавен искат само 7% от допитаните. Преди войната този сегмент е бил почти 25% и то предимно в източната и южната част на страната. Сега такива там са само 15%.

В момента 67% от допитаните казват, че между украиноезичните и рускоезичните украинци няма никакви проблеми. Едва за 19% от анкетираните езиков проблем има, но той не е съществен. Ала за 12% този въпрос е заплаха за националната сигурност на Украйна.

Абсолютното мнозинство от украинците смятат за мит, който разпространява Кремъл и който е станал основание Русия да нахлуе в Украйна, че рускоезичните у нас са притеснени. Вярват в тази измислица едва 2% от допитаните.

Допитването на ″Рейтинг″ също така показва, че сегментът на рускоезичните в Украйна намалява: през 2012 г. те са били почти 40%, в края на 2021 г. – 26%, а сега – 18%. И обратно: броят на тези нашенци, които постоянно ползват у дома украински език, се увеличи, макар и незначително – от 44% до 48%.(УВести)

Нашата справка:

Според Конституцията на Украйна, държавният език в страната е украинският и следва да се прилага във всички сфери без изключение. Държавата също така насърчава изучаването на английски език и езиците на малцинствата в районите на компактното им местоживеене.