Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИЯ Е ИЗМЕЖДУ СТРАНИТЕ, КОИТО ПОДКРЕПЯТ УКРАЙНА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

Киев, 25 март 2022.-  България е измежду страните, които подкрепят стремежа на Украйна да стане пълноправен член на Европейския съюз, заяви украинският президент Володимир Зеленский.

Освен България, безрезервно подкрепят ни и Литва, Латвия, Естония, Полша, Словения, Словакия, Чехия и Хърватия. Отделно той спомена Италия, която преди е имало съмнения, но сега твърдо е наша.

Следващата група от девет страни не е толкова категорична в подкрепата си. Става дума за Франция, Гърция, Финландия, Малта, Дания, Кипър, Люксембург, Швеция и Румъния. Зеленский дори употреби спрямо Букурещ термин ″особена позиция″. Говорейки за Украйна, техните лидери използват ″размити″ формулировки.

Групата от още шест държави спада към ″проблемни″. Според президента, с тях трябва да се работи, налага се да ги убеждаваме. Това са Нидерландия, Испания, Белгия, Австрия, Ирландия и Португалия.

Против нас явно играят Унгария и Германия. Зеленский дори изрично се обърна на ″Виктор″ към унгарския премиер Виктор Орбан и исторически го препрати към холокоста в Будапеща по време на Втората световна война, като го сравни с украинския Мариупол – 400-хиляден град на брега на Азовско море, почти разрушен от руските бомбардировки с хиляди цивилни жертви.

Що се отнася до Германия, то Володимир Зеленский изрази увереност, че в решаващ момент Берлин ще се окаже сред приятелите ни.

Украйна подаде заявка за получаване на статус кандидат-член и очаква в най-скоро време тя да бъде одобрена от съответните органи на ЕС.(УВести)