Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НОВА ТВ: БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ДЛЪЖНА ДА ОКАЖЕ ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА, ЗАЯВИ ГЕНЕРАЛ СЪБИ СЪБЕВ

София, 21 март 2022.- Моето лично мнение е, че България беше длъжна да окаже военна помощ на Украйна, която е жертва на агресия. Имаме над 200 хил. украински българи там. Ако мислим сериозно за тях, би следвало да окажем помощ, както останалите страни от ЕС и НАТО. Дори да не изпратим С-300 – ние имаме други средства, включително преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови средства и амуниции.

Така в ″Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS генерал Съби Събев – първи военен представител на България в НАТО, коментира въпроса ще станем ли на практика участници в конфликта с предоставянето на такава помощ.

И допълни: ″Имахме възможност да помогнем. Жалко, че отново се снишихме пред Русия и станахме пасивен наблюдател на агресията, която Москва извършва в Украйна. Стоим абсолютно неадекватно, за съжаление. Изглеждаме като член на НАТО, на който не може да се има доверие. Защото ако един ден България се окаже под подобна агресия, какво тогава ще говорим за някоя страна, която каже – не можем да ви окажем помощ?″

На въпрос, възможно ли е да предоставим ракетните си комплекси С-300 на Украйна, генерал Събев отговори: ″Трябва да си зададем въпроса защо украинското ръководство и президентът Зеленский помолиха всички страни от ЕС и НАТО да окажат помощ точно от такъв тип средства за ПВО, след като НАТО не се ангажира да наложи зона забранена за полети над Украйна, защото трябваше явно да се намеси в конфликта. Те искат със средствата за ПВО да наложат такава зона, за да защитят украинските градове и да се отбраняват по-успешно срещу руските войски. Според мен, България можеше да предостави един дивизион С-300 и да си остави един за щита и по примера на Словакия да поискаме да ни се предостави един дивизион ″Пейтриът″.(УВести)