Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МИТИНГ В СОФИЯ: БЪЛГАРИЯ Е НАТО, ПОДКРЕПЯМЕ УКРАЙНА, ОСТАВКА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА!

София, 19 март 2022.- В столицата се проведе митинг под надслов ″България е НАТО″ и в подкрепа на Украйна, която се противопоставя на руските неоимперски амбиции.

Проявата, организирана от сдружението ″БОЕЦ″ и будни българи, събра пред администрацията на президента на България няколко стотин души. Пред тях говореха пронатовските активисти Манол Глишев и Кирил Чуканов, лидерите на ″БОЕЦ″ Георги Георгиев и Иван Цеков и др. Ораторите призоваха българското правителство незабавно да приеме съюзнически части и техника в България, да окаже военна помощ на Украйна, страната да се откаже от руските услуги при ремонт на българските МиГ-29 и други самолети, за което ратува президентът Румен Радев. Освен това, събралите се поискаха оставка на Корнелия Нинова – лидер на проруската социалистическа партия и министър на икономиката.

Ораторите също така изказаха своето възхищение от героизма на украинската армия, особено при отбраната на Мариупол,териториалната отбрана и волонтери, които заедно дават достоен отпор на руската орда.

Събитието събра, освен прозападно настроените българи, и украински граждани – бежанци в България.

Киевчанка Мария

Мария е от Киев, интериорен дизайнер. В София е заедно с детето си, приютена е от българско приятелско семейство. Мъжът й – музикант, е доброволец в отбраната на украинската столица. В София Мария се чувства добре, вече научи и няколко фрази на български език – добър ден, прощавайте, мерси, колко струва, заповядайте. Радва се, че тук има червено цвекло – основен продукт за националното украинско първо ястие – боршч. Има и елда, която украинците много обичат. Надява се до три месеца да се върна в родината си. На въпрос, какво мисли за Русия, отговаря: ″Брат на майка ми живее в Русия. Когато започва войната, изпрати на сестра си СМС с поздрав за рожденния й ден – ″Здравей! Честит рожден ден!″ и нито дума повече – ″съжалявам, извинявай″, нищо! Мама направо се взриви и му написа всичко, което мисли и за него, и за руснаците, и за техния Путин″. Мария мисли в перспектива да работи дистанционно. Но трябва съответно да се оборудва. Като доброволка помага в хуманитарен център ″Открити врати за Украйна″ в Младост-4.

Одесчанка Ира (вляво)

Ира е от Одеса. Тук е заедно с приятелката си и децата им. Мъжете останаха в Украйна, за да бранят южната столицата на родината ни. В София се чувства добре. Хората тук са отзивчиви. Казва, че в семейството й говорят на руски език и никой никога не я е притеснявал за това. Владее, разбира се, и украински. Затова мотивът на Путин за ″спасяване″ на рускоезичните е пълна лъжа. Бясна е, че Кремъл бомбардира градовете ни и загиват невинни хора, включително и децата, съсипва нашата икономика. Но е сигурна, че след войната всичко ще възстановим и Украйна ще стане още по-красива и по-успешна, отколкото преди. ″Жалко е, че цената е толкова висока″, – казва Ира.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Корнелия, иди на…
Кирил Чуканов
Манол Глишев