Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″КЛУБ Z″: БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТ СЕ ИЗВИНИ, ЧЕ ВЛАСТИТЕ НИ НЕДОСТАТЪЧНО ПОМАГАТ НА УКРАЙНА

София, 17 март 2022.- ″Искам да се извиня заради моята страна – България, че правителството не е 100% ″на линия″, президентът не е на ″линия″ и не подкрепя с цялото си сърце Украйна″ – заяви в Европейския парламент евродепутът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Андрей Ковачев

Той говори при изслушване на украинския министър на отбраната Олексий Резников, организирано от Комисията за външна политика, подкомисията за сигурност и отбрана и делегацията ″ЕС-Украйна″.

Може, обаче, твърдо да се каже, че по-голямата част от българите е с Украйна, допълни Ковачев. ″Те подкрепят смелите войници на Украйна, които са българо-, руско- и украинскоговорещи. Това е най-доброто доказателство, че пропагандата на Путин е грешна, че народът на Украйна няма да приветства нахлуването на Кремъл и ще се бори за своята и нашата свобода″, изтъкна българският представител.

Олексий Резников

Олексий Резников не отговори пряко на българската социалистка Елена Йончева, попитала дали вече страната му преговаря за военна помощ от бойни самолети съветско производство, с каквито разполагат България, Полша и Словакия, и до каква степен тези машини са необходими за отбраната на Украйна.

″Не мога да разкрия всички подробности. Но искам да кажа следното: лично аз подписах писма до всеки министър на отбраната от вашите страни (членките на ЕС – б.р.). Те бяха изпратени на министрите чрез нашите аташета, както и чрез хора, работещи в нашите посолства″, – отговори Резников. Той заяви, че на някои от исканията Киев изобщо не е получил отговор, но не даде конкретни примери.

″Призовете вашите хора да излизат на улицата, да демонстрирате, да питат, какво съответните правителства са направили за Украйна″, обърна се украинският министър към евродепутатите, съобщава кореспондентът на ″Клуб Z″ в Страсбург Момчил Инджов.(УВести)