Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙ НЕ Е ЗНАЕЛ ЗА РУСКАТА АВАНТЮРА В УКРАЙНА

Киев, 17 март 2022.- Китайското правителство не е знаело, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, пише във ″Washington Post″ Кин Ганг – посланик на Китай в САЩ. ″Ако знаехме, щяхме да направим всичко възможно войната да не пламне, – подчертава той и добавя. – Ние няма да помагане на Русия с оръжие или по друг начин″. Според него, конфликтът между Русия и Украйна не е в полза на Китай.

Същото твърди и посланикът на Китай в Украйна Фан Сянжун, който говори пред областната военна администрация в Лвив (Западна Украйна). ″Китай и Украйна са стратегически партньори, Китай е дружеска страна спрямо вас, – каза той. – Уважаваме пътя, който е избрал украинския народ, и сме готови да ви помагаме за развитието ви″. Фан Сянжун е приятно удивен от единството, което демонстрира украинския народ. ″В това единство е вашата сила″, – каза посланикът.

Китай никога няма да нападне Украйна. Готови сме да ви помагане при възстановяване на икономиката ви, подчерта Фан Сянжун.(УВести)

Нашият коментар:

Путин посети Китай в началото на февруари т.г. за откриване на Зимната олимпиада в Пекин. Видя се там с лидера на Китай Си Дзинпин. Затова се съмняваме, че не е казал, какво е замислил. Вероятно, е обещал всичко да приключи за няколко дни. И получил мълчаливо съгласие. Изчакал е да свършат Олимпийските игри на 22 февруари. И на 24 февруари е започнал. Сега, когато цял свят е против Русия, Пекин трябва да избира, на чия страна е. Засега заема неутралитет. Защото заставане на страната на васала си Москва ще му създаде, първо, репутационни проблеми, и второ – икономически трудности. Според нас, достатъчно Си Дзинпин да звънне на Путин и войната ще спре още на следващия ден. Но него прави…