Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС ПРИЕ ЧЕТВЪРТИ ПАКЕТ ОТ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ ПРОТИВ РУСИЯ

София, 15 март 2022.- Европейската комисия приветства днешното решение на Съвета за приемане на четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия в отговор на бруталната й агресия против Украйна, съобщават от представителстгвото на ЕС в България.

Тези санкции ще допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и ще ограничат способността му да финансира нахлуването в Украйна. Те бяха координирани с международните партньори, по-специално със САЩ.

Договорените мерки са следните:

– пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори от военно-промишления комплекс на Кремъл.

– забрана за внос в ЕС на стоманените продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на ЕС, в размер на приблизително 3,3 милиарда евро пропуснати приходи от износ за Русия. За компенсация увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени между други трети държави.

– широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор, с малки изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до ЕС.

– забрана за износ от ЕС на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), което ще се отрази пряко на руския елит.

– допълнително разширяване на списъка със санкционирани лица и правни субекти, така че да се включат повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и дружества, работещи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят нашествието. Има и нови списъци на дейци, извършващи дезинформация. 

– забрана на оценяване на кредитния рейтинг на Русия и руските компании от страна на агенциите за кредитен рейтинг от ЕС и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.

Днес е 20 ден от нахлуването на Русия в Украйна.(УВести)