Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС ОТПУСКА 300 МЛН. ЕВРО СПЕШНА МАКРОФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

София, 13 март 2022.- Европейската комисия отпусна днес 300 млн. евро под формата на спешна макрофинансова помощ (МФП) за Украйна, съобщават от представителството на ЕС в България.

Отпускането на средства беше ускорено, за да се подпомогне укрепването на макроикономическата стабилност на Украйна в контекста на непровокираното и необосновано нахлуване от страна на Русия.

Това е първоначалната част от първия транш в размер на 600 млн. евро по линия на новия пакет за извънредна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. евро. Очаква се следващата седмица да се извършат допълнителни плащания в размер на 300 млн. евро. Помощта представлява конкретна демонстрация на безрезервната подкрепа на ЕС за Украйна.

Плащането се извършва след бързото приемане на предложението на Комисията от Съвета и Европейския парламент за предоставяне на спешна макрофинансова помощ на Украйна. Останалите средства (600 млн. евро) ще бъдат изплатени по-късно през годината съгласно Меморандума за разбирателство, подписан от ЕС и Украйна.

Успоредно с изпълнението на програмата за спешна помощ Комисията подготвя допълнителна програма за по-нататъшна подкрепа на Украйна в дългосрочен план, както обяви председателят Фон дер Лайен в края на януари.

Същевременно Комисията работи на всички фронтове за оказване на подкрепа на Украйна. Това включва както хуманитарна помощ, така и помощ в областта на гражданската защита. На 1 март председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви най-малко 500 млн. евро допълнително финансиране от ЕС за действия в отговор на хуманитарните последици от кризата.(УВести)