Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

ЕС ОТПУСКА 300 МЛН. ЕВРО СПЕШНА МАКРОФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

София, 13 март 2022.- Европейската комисия отпусна днес 300 млн. евро под формата на спешна макрофинансова помощ (МФП) за Украйна, съобщават от представителството на ЕС в България.

Отпускането на средства беше ускорено, за да се подпомогне укрепването на макроикономическата стабилност на Украйна в контекста на непровокираното и необосновано нахлуване от страна на Русия.

Това е първоначалната част от първия транш в размер на 600 млн. евро по линия на новия пакет за извънредна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. евро. Очаква се следващата седмица да се извършат допълнителни плащания в размер на 300 млн. евро. Помощта представлява конкретна демонстрация на безрезервната подкрепа на ЕС за Украйна.

Плащането се извършва след бързото приемане на предложението на Комисията от Съвета и Европейския парламент за предоставяне на спешна макрофинансова помощ на Украйна. Останалите средства (600 млн. евро) ще бъдат изплатени по-късно през годината съгласно Меморандума за разбирателство, подписан от ЕС и Украйна.

Успоредно с изпълнението на програмата за спешна помощ Комисията подготвя допълнителна програма за по-нататъшна подкрепа на Украйна в дългосрочен план, както обяви председателят Фон дер Лайен в края на януари.

Същевременно Комисията работи на всички фронтове за оказване на подкрепа на Украйна. Това включва както хуманитарна помощ, така и помощ в областта на гражданската защита. На 1 март председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви най-малко 500 млн. евро допълнително финансиране от ЕС за действия в отговор на хуманитарните последици от кризата.(УВести)