Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОВОКАЦИЯ: РУСКИ САМОЛЕТИ ОБСТРЕЛВАТ БЕЛАРУС, ЗА ДА БЪДЕ ОБВИНЕНА УКРАЙНА

Киев, 11 март 2022.- Днес преди обяд белоруския президент Александър Лукашенко се видя с Владимир Путин, а 14:30 руски самолети обстрелваха село Копани в Беларус, за да бъде обвинена Украйна.

Въпросните самолети излетяха от летище Дубровица (Беларус) навлязоха във въздушното пространство на Украйна, после над селата ни Городичи и Тумани направиха завой и се върнаха в Беларус, като обстрелваха белоруската територия – с.Копани.

От украинското военно ведомство още преди обяд съобщиха, че се готви провокация и няколко часа по-късно тя стана факт. Целта е Минск да бъде директно въвлечен във войната в Украйна. И не само той, сега има ″основание″ и Казахстан да бъде принуден да се откаже от неутралитета си. И трите държави – Русия, Беларус и Казахстан, са членове на руския вариант на НАТО – Организации на договора за колективна безопасност.

Преди провокацията белоруският президент, след срещата си в Владимир Путин, заяви, че ″Украйна се е готвила да нападне Беларус и Русия″ и нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари е било превантивна мярка. Лукашенко обеща дори да покаже и някакви карти, от които трябвало да се разбере, че украинското ръководство е планирало инвазия в Беларус и Русия. ″Ако Путин не беше изпреварил Киев и не атакувал Украйна от територията на Беларус, украинските ракети щели да прилетят в Гомел и Мозир, – заяви Лукашенко. – Съвестта ни е чиста!″

Тази провокация е предназначена, преди всичко, за вътрешна консумация. За света тя е ясно и ще накара Запада още повече икономически и финансово да притисне режима на белоруския диктатор.(УВести)

Нашият коментар:

Лукашенко съвсем е клекнал. И не само. Той се оказа добър ученик на Путин. Започна и да лъже, но вече не в районен, а в геополитически мащаб. Това е отплата, за гдето Москва му спаси задника след една арогантна фалшификация на президентските избори през 2020 г. и последвалите протести. Лукашенко не е признат от света за държавен глава. Той е самозванец. Марионетка. Но на Москва тъкмо такива са нужни.