Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА ПРЕКИ ЗАГУБИ НА УКРАЙНА СА $120 МЛРД. ТЪРСИ СЕ МЕХАНИЗЪМ ДА СЕ ВЗЕМАТ РУСКИ $415 МЛРД.

Киев, 11 март 2022.- Загубите, които Украйна понесе от началото на войната, възлизат на $120 млрд. Това заяви Денис Кудин – първи заместник-министър на икономиката. С други думи, към днешна дата (16 дни от началото на войната) страната губи $7,5 млрд. всеки ден (според някои данни, руските загуби са $20 млрд. всеки ден).

Той сподели, че министерството на икономиката от първия ден на военните действия започна да изчислява, какви загуби се причиняват на страната ни. ″Имаме два подхода, – обясни пан Денис. – Първи – преки еднократни загуби, т.е., колко ще струва възстановяване на пътища, мостове, други инфраструктурни обекти, болници, детски градини, училища, разрушени от Русия, и втори – загуби на БВП, т.е., с колко ще падне икономиката ни″.

Денис Кудин каза, че в населените места, около които се водят военни действия, икономическата активност намаля със 75%. Сега в Украйна като цяло работи само всеки втори бизнес, т.е., икономическата активност падна с 50%.

Не работят повече металургични предприятия в Източна Украйна, което означава, че износът на металите – едно от основните пера на нашия експорт, се срина, защото Азовско и Черно море са блокирани от руснаците. По същия начин не можем да изнасяме царевица, пшеница, олио, търсени на световния пазар, особено в ЕС.

Същевременно, Западът и Киев търсят легитимен механизъм, как златно-валутните резерви на Централната банка на Русия в размер на $415 млрд., арестувани в западни банки, да бъдат предадени на Украйна. Според нашето министерство на икономиката, тази сума е достатъчна за покриване на преки еднократни загуби на родината ни.(УВести)