Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В СТОЛИЦАТА ДИАСПОРА И БЪЛГАРИ ОТНОВО ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО

София, 08 март 2022.- Днес в столицата украинската диаспора от ″Мати Украйна″ и българите – приятели на Украйна, проведоха пореден протест пред руското посолство.

Участниците в акцията, събрали се чрез Фейсбук, скандираха ″Путин – убиец″, ″Путин за Хага″, ″Мир″, ″Слава на Украйна″, ″Русский корабль – иди нах*й″, ″Митрофанова – персонан нон грата″ и други. Този път оратори нямаше, но пред ″УВести″ присъстващите настояваха НАТО най-сетне да се престраши и да закрие небето над Украйна – засега основна опасност за украинските въоръжени сили.

Сред събралите се беше е Владислава от Киев. ″Войната ме завари в Закарпатието, в отпуск, – сподели тя. – И в един миг всичко се преобърна″. Тя и дъщеря й са в София от няколко дни, но вярват в победата на Украйна и скорошното си завръщане у дома.

Оля и Кристина са българки от Одеска област, ученички са в 11 и 6 клас. Прекрасно владеят български и украински, знаят руски и английски. Заедно с всички пеят украинския химн. ″Ще не вмерла України ні слава, ні воля…″. Научили са го в училище. Тази година Оля ще бъде абитуриентка. Иска да учи икономика в Одеския национален университет. Но не знае, кога ще свърши тази война. Тя също искрено вярва, че Украйна няма да се предаде.

Александър е московчанин. Успял да напусне родината си малко преди Русия да нахлуе в Украйна. Държи украинско знаме, скандира заедно с всички. Дава интервю на английски за ТВ ″Евроком″. Пред ″УВести″ споделя, че ако беше останал в Москва, щеше да бъде арестуван за гражданската си позиция, а тя е еднозначна: ″Путин е престъпник″.

Доцент Оля Сорока от Лвивския национален университет ″Иван Франко″ е българист, завеждащ катедрата ″Славянска филология″. Казва, че в мирна София вижда много притеснени хора. Едни имат приятели в Украйна, други – колеги, трети – роднини. ″Днес видях в едно кафене момиче да плаче, – разказва тя. – Оказва се, че в Мариупол – днес много гореща точка в Украйна, са останали роднините й, с които няма връзки от няколко дни″.

На 24 февруари в 5:00 светът се промени за всички – и за украинците в Украйна, и за жителите на България и други страни в Европа. Животът вече няма да е същият. По волята на един Путин.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский