Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙ ВЕЧЕ НЕ ХАРЕСВА ТОВА, КОЕТО СТАВА В УКРАЙНА

Киев, 07 март 2022.- Китай вече се притеснява от това, което наблюдава в Украйна. ″Ситуацията в Украйна стигна състояние, което ние не искаме да виждаме″, – заяви китайският министър на външните работи Ван И.

Той проведе разговор с американския си колега Антъни Блинкен. Според Ван И, украинският въпрос е сложен и заплетен и е свързан не само с базови норми на международните отношения, но и с интересите в областта на сигурността на всички страни, и вниманието следва да се концентрира не само върху уреждане на сегашната криза, но и в постигане на дългосрочен мир и стабилност в региона.

В тази връзка Пекин призовава да се уважава и защитава суверенитет и териториална цялост на всички страни и настоява за мирно уреждане на противоречия чрез диалог.

Същевременно Китай подкани САЩ, НАТО, ЕС и Русия към равностоен диалог, да се постараят да преодолеят проблеми, натрупали се през последните години, особено свързани с разширяване на алианса на изток и позиция по този въпрос на Русия. Трябва да се създаде балансирана, ефективна и устойчива среда с отчитане на принципите на неразделност на безопасността, смятат в Пекин.(УВести)