Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В СОФИЯ СЕ ПРОВЕДЕ БЛАГОВОРИТЕЛНО БЯГАНЕ ″ЗА МИР В УКРАЙНА″

София, 06 март 2022.- Въпреки лоши атмосферни условия, днес в столицата се проведе благотворително бягане на 5 км и 10 км под надслов ″За мир в Украйна″, организиран от клуб ″Бегач″.

Почти стотина участника бягаха в Борисовата градина. Мнозина от тях бяха облечени в спортно облекло в цветовете на украинското знаме, а някои дори го имаха. Една от състезателките – Анна Жукивска, тръгна със знамето, подписано от украински войници, воювали в Донбас. С украинския двубагреник беше дошло и Корнелия Горбан – дъщеря на починалия преди една година лидер на украинската диаспора в Бургас Мариян Горбан.

″Как мина?″ – питам Дамян и Георги от София, завършили дистанцията от 10 км. ″Супер! – кратко отговарят те, бързайки да си вземат по един горещ чай. – Радваме се, че поне с нещо ще помогнем на Украйна″.

″Идеята за благотворително бягане за мир в Украйна се появи преди една седмица″, – казва един от ръководителите на клуба Владислав Константинов. – Получихме подкрепа и от украинското дружество ″Мати-Украйна″.

Еленко Еленков и Мария Ангелов са сред организаторите на това бягане. В 10-годишната история на клуба има много състезания, включително и благотворителни. Но днешното е особено, защото е за мир и е против война в една миролюбива страна, казват те.

Днес клубът събра 2159 лв., които ще бъдат предадени на председателя на ″Мати Украйна″ Олена Коцева. Пред ″УВести″ пани Олена заяви, че е много благодарна на ″Бегач″ и че събраните дарения ще бъдат използвани по предназначение. ″Имаме голям опит в това, от 2014 г., когато Русия започна война в Донбас″, – каза тя.

За съжаление, не мина и без разочароващ инцидент. Когато бегачите минаваха покрай клубния магазин и кафенето на ЦСКА до стадиона на ЦСКА в Борисовата градина, привърженици на ″червените″, в очакване на мач с ″Левски″, отправяха по техния адрес закани и псувни. ″Защо не бягахте, когато НАТО бомбардира Сърбия?!″ – викаха те. Полицията не поиска да се намеси под предлог, че всеки има право на мнение.

Сега клубът ″Бегач″ подготвя градски ултрамаратон на 20 март, велообиколна на Лозенска планина на 16 април и ″Garmin Pancharevo Trail Maraton″, който ще се състои на 17 април. Предвижда се да има три дистанции: 10 км шосейно бягане и 21 км и 42 км планинско бягане.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Мария Ангелова
Владислав Константинов
Еленко Еленков