Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОЩЕ ЕДНА ОЛЕНА ПОМАГА НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ – ОЛЕНА ДИМИТРОВА В ДОБРИЧ

София, 05 март 2022.- Освен Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″, и Олена Шопова – активист на сдружението и координатор в софийския център за събиране на помощи и дарения за Украйна и нашите бежанци, още една Олена – Олена Димитрова, в Добрич активно се включи м тази благородна кауза.

Олена Димитрова

Украинският кризисен център в Добрич търси възможности бежанци от войната, настанени вече в добруджанския град, да започнат работа, а децата им да тръгнат на училище, съобщава БТА.

Сред бегълците, които посрещнахме досега, има трима лекари – кардиолози и психиатър, разказа председателят на българо-украинското дружество ″Добруджа-Украйна″ Олена Димитрова. По думите й, вече се прави списък с какви професии са пристигащите, а от общината се очаква да информира за свободните работни места.

От частното училище ″Леонардо Да Винчи″ са готови да приемат украински деца, добавя Олена, като посочи, че най-малките бегълци са от бебе на шестмесечна възраст до 12-14-годишни ученици.

Олена Коцева
Олена Шопова

Димитрова смята, че бежанският поток в следващите дни ще се засили, ако се отворят хуманитарни коридори. Дори да настъпи мир, разрушенията са големи и хората няма къде да се приютят, коментира украинката, която от 28 години живее в Добрич.

Докато разговаря с репортера на БТА, телефонът й звъни с молба за помощ от две семейства от Болград, които са на румънската граница. Едното семейство пътува с три деца – на 12 и на три години и едномесечно бебе. И за другото домакинство – от трима възрастни и 10-годишно дете, Олена Димитрова веднага намира апартамент, който гражданин на Добрич безвъзмездно предоставя.

Жест на солидарност идва и от добричкото село Житница, където живеят Людмила и Юрий Баранови, избягали през 2014 година от Луганск. Семейството е организирало местните хора в Житница да дарят боб, картофи, лук, пресни зеленчуци. Повечето институции събират пакетирани хранителни продукти, а дружеството ″Добруджа-Украйна″ ще определи един ден в седмицата, в който ще раздаваме на бежанците пресни храни, така че да могат да си готвят сами, добавя Димитрова.

Украинският кризисен център, който отвори врати преди няколко дни в народното читалище ″Йордан Йовков″, след апел за подкрепа само за час е събрал одеяла, спално бельо, памперси, хранителни стоки.

Сега най-много търсим мъжки дрехи и медикаменти – бинтове, марли, банки за физиологични разтвори, абокати, лейкопласт, системи за венозни вливания, изрежда Олена Димитрова и посочва телефон за контакти: 0886 361 688, съобщава БТА.(УВести)

Още по темата:

″НЯКОИ ДАРЯВАТ ПОСЛЕДНОТО, КОЕТО ИМАТ″, КАЗВА ОЛЕНА ШОПОВА, КОЯТО ПОМАГА НА УКРАЙНА ОТ БЪЛГАРИЯ