Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ ВЧЕРА В ″МЛАДОСТ″ В СОФИЯ ЗАРАБОТИ КРИЗИСНИЯ ЦЕНТЪР ″ОТВОРЕНИ ВРАТИ ЗА УКРАЙНА″

София, 05 март 2022.- Вчера и в столичния район ″Младост″ започна да работи кризисния център – ″Отворени врати за Украйна″. Организиран е от Андрий Николов – българин от Одеса, и няколко негови приятели и колеги.

Центърът е разположен в сградата на ″Софтуни″ (бул.″Александър Малинов″, №78), близо до VII районно управление на МВР или супермаркет ″НIТ″, и е много удобен за жителите на източните квартали на София.

Само на два дни сме, а вече сме заринати с помощи, казва Андрий. Той няма много време за разговори. Постоянно звъни телефон. Установи контакт и с Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″.

По-късно за ″УВести″ пани Олена каза, че добре е да има такива центрове – всички да работят за украинска кауза. Само че дейността на ″Мати Украйна″ е по-мащабна и разнообразна – дружеството изпраща и помощи за Украйна, включително за армията ни, и то по добре проверени канали още от войната в Донбас (2014 г.). ″Сега имаме нужда от пари, защото нашите бежанци нямат средства да плащат за хотели″, – сподели тя.

Но да се върнем в ″Младост″. Веси – координатор, разказва, че имат нужда от празни кашони, адаптирани храни за бебета, памперси и други детски консумативи. Но най-добре да се обадите на телефон: 088 818 0585.

Към центъра вече работи и добре оборудват детски кът. ″В момента нямаме никого, – казва Валерия – бежанка от Арцизски район, Одеска област, – но ще дойдат – при нас доброволките могат да оставят децата си″.

В центъра кипи задружна работа. Андрий Николов е толкова зает, че дори няма време да отговаря на нашите въпроси. Не знаем, с какво се е занимавал преди, не знаем, откога е в България, има ли семейство, има ли родните в Украйна. Ще разберем, по-късно. Сега е важно, че момчето проявява своите, както се вижда, добри организаторски способности и се посвети на едно благородно дело.

Според официални данни, в България вече има над 20 хил. бежанци от Украйна. Общо родината си напуснаха над 1 млн. украинци.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

София, Младост-4, бул.Малинов, №78

Корнелия дойде да помага като доброволка
Детски кът
Разговор с нови бежанци
Андрий Николов – вдясно
Координатор Веси

Още по темата:

ОЩЕ ЕДНА ОЛЕНА ПОМАГА НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ – ОЛЕНА ДИМИТРОВА В ДОБРИЧ

“НЯКОИ ДАРЯВАТ ПОСЛЕДНОТО, КОЕТО ИМАТ”, КАЗВА ОЛЕНА ШОПОВА, КОЯТО ПОМАГА НА УКРАЙНА ОТ БЪЛГАРИЯ