Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″НЯКОИ ДАРЯВАТ ПОСЛЕДНОТО, КОЕТО ИМАТ″, КАЗВА ОЛЕНА ШОПОВА, КОЯТО ПОМАГА НА УКРАЙНА ОТ БЪЛГАРИЯ

София, 04 март 2022.- Откакто на 24 февруари руската армия нахлу в Украйна, украинката Олена Шопова превърна офиса си в център на столицата за приемане и разпределяне на помощ както за украинските бежанци, така и за воюващите срещу руските войски.

Олена Шопова

Освен собственик и управител на счетоводна къща, Олена представлява и Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна“, чийто председател е друга Олена – Олена Коцева, и координира неговата дарителска кампания, която се провежда успоредно с дейността на Българския червен кръст.

Олена Коцева – председател на СУОБ ″Мати Украйна″

Интересът към кампанията на сдружението е толкова масов, че от 1 март то обяви, че приема дарения на още два адреса в столицата.

“Някои даряват последното, което имат, за което съм много благодарна. В понеделник е дошъл човек, който е дарил две трети от своята заплата – донесъл е 1000 лв, друг пък е дарил 50 лв. и е казал, че толкова може в момента, но ще се върне да дари още”, споделя Шопова пред ″Свободна Европа″.

В средата на работния ден тя вече е провела няколко десетки телефонни разговора – основно с желаещи да дарят, които не могат да се ориентират къде е адресът на офиса й, или питат какво е най-полезно да донесат.

Олена е омъжена за българин и затова от 13 години живее в България. Родена е в югоизточния украински град Кривой Рог, Днепропетровска област. Там тя има роднини, които се готвят за скорошна руска атака. Затова местното танково поделение е организирало защитата на Кривой Рог.

На въпрос, как очаква да се развие войната, тя заявява, че се надява сънародниците й ″да смачкат″ окупаторите, иска заедно с останалите доброволция да организират изпращането на възможно най-много пратки с дарения за хората в Украйна.

″От първостепенна важност в момента са медикаментите, защото аптеките в Украйна вече са празни. Необходими са хигиенни материали, защото много хора там са изпаднали в нужда, разрушени са им домовете, преместени са в други градове″, казва Шопова с уточнението, че се търсят само термо бельо, гащи, чорапи и фланелки за мъжете и жените, включили се в отбраната на родината й.

Другото, което много се търси, е черен чай. ″Защото украинци пият много черен чай″, казва жена от сдружението, която не спира да подрежда пликове и кашони, които не спират да пристигат. Съдържанието им включва от тоалетна хартия, мокри кърпички, пелени, дамски превръзки, салфетки, течен сапун, четки и паста за зъби до кухненски съдове и детски играчки.

Освен с дарителската кампания, Олена и останалите членове на украинското сдружение активно търсят начини да решат въпроса със застраховките на влизащите в България с личните си коли техни сънародници и бесарабски българи.

″Преди войната украинците имаха възможност да си купят „зелена карта“ за пътуване в ЕС на границата. Сега обаче няма такава възможност и влизат в България без такава застраховка – да, на границата ги пускат, но нали разбирате, че ако стане инцидент по пътя, това ще е голям проблем″, обяснява тя за Дарик радио.

″Свободна Европа″ публикува необходимата информация, ако искате да направите дарение за кампанията по банков път:

Титуляр: СУОБ “Мати Украйна”,

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC: UNCRBGSF

Всеки превод или внасяне на суми при наличие на основание за плащане с текст “ДАРЕНИЕ –ПОМОЩ ЗА УА” (украинска армия и самоотбрана) или “ДАРЕНИЕ – помощ за бежанци” са освободени от такси и комисиони.

Можете да подкрепите кампанията и чрез изпращане на дарителски SMS с текст: ″DMS MATI UKRAINA″ на номер 17 777 на трите мобилни оператора, съобщава ″Свободна Европа″.(УВести)