Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЧЕРАШНИТЕ ″ВЪПРОСИТЕ″ ПО ТВ-1 МИРОЛЮБА БЕНАТОВА ПОСВЕТИ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА И НА РУСКАТА ОПОЗИЦИЯ

София, 04 март 2022.- Във вчерашното предаване ″Въпросите″ по ТВ-1 водещата Миролюба Бенатова покани един украинец и една рускиня. Получи се интересен разговор.

Проф.Михаил Станчев от Харкив – етнически българин, разказа, как живее градът му по време на войната. През последните дни това населено място с над 1,5 млн. жители, беше подложено на жестоки обстрели от страна на руския агресор. Пострадаха не само военни обекти, но и жилищни и административни сгради, университет.

Михаил Станчев, анализирайки ситуацията в Украйна преди войната, подчерта, че в родината му и най-вече в Харкив, никой не е притеснявал рускоезичните граждани. Мит е, че в Украйна тази категория хора е подложена на терор, от който Кремъл ″ни спасява″, каза професорът.

Според него, Кремъл полага неимоверни усилия, за да превземе Харкив – столица на УССР от 1920 до 1934 г. Между другото, именно в този украински град през 1917 г. болшевиките създават украинската съветска република, а за премиер Ленин назначава Кръстьо Раковски. И именно оттук през 1920 г. Червената армия тръгва да превзема Киев. Но през 2022 г. година  харковчаните не посрещнаха руснаците с ″добре дошли″.

Юлия Лебедева е рускиня, която живее в София от 2015 г. Тя е от Новосибирск, била е привърженик на Борис Немцов, но като опозиционер се е наложило да емигрира. Семейството й е избрало България. Научила е български език, работи. Според нея, в Русия няма опозиция, защото противниците на Путин са или в затвора, или мъртви, или в емиграцията. Затова в нейната родина няма кой да организира мощно антивоенно движение. Казва, че хората се страхуват и са подвластни на пропагандата. ″В Русия телевизорът ″работи″ много добре″, обяснява Юлия. Няколко хиляди души протестиращи в Москва и Санкт-Петербург, или единични протести в други градове не могат да повлияят на Путин.(УВести)

Видеото от предаването можете да видите ТУК