Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СУ ″СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ″ ПУСНА ПОДПИСА С ОСЪЖДАНЕ НА БРУТАЛНА АГРЕСИЯ ПРОТИВ УКРАЙНА

София, 02 март 2022.- Флагманът на българското висше образование и наука Софийски университет ″Св.Климент Охридски″ разпространи подписка, с която осъжда бруталната военна агресия на Кремъл против суверенна Украйна, съобщи за ″УВести″ д-р Райна Камберова – преподавател-украинист в тази висша школа.

В декларацията четем:

″Ние, долуподписаните преподаватели и служители от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, категорично осъждаме бруталната военна агресия на диктаторския режим на Владимир Путин срещу суверенна Украйна и украинския народ.

Няма и не може да има никакво оправдание за тази война, която вече разрушава украинските градове и отнема живота на невинни граждани: мъже, жени и деца.

Войната, започната от президента на Руската Федерация – защото той носи цялата отговорност за това престъпно деяние – е предизвикателство срещу основните политически принципи и морални ценности на съвременна Европа. Войната срещу Украйна е война срещу Европа и всичко, което европейските общества и държави постигнаха след края на Втората световна война, за да няма никога повече унищожение на нашия континент.

Обръщаме се към нашите колеги от украинските университети и изразяваме безрезервна подкрепа и солидарност с тях и техните семейства в тези ужасни дни. Истинското знание и дълбокото разбиране на цялата сложност на културата и историята на един народ е най-силната противоотрова срещу шовинизма, изповядван от диктатори като Путин.

Солидарни сме и с колегите ни от руските университети, които проявяват смелост да заклеймят престъпната война на Кремълския режим срещу суверенна държава, избрала да принадлежи към европейските демокрации.

Вярваме, че никой не може да сломи един народ, който защитава собствената си родина и не желае нищо друго, освен сам да определя съдбините си. Лъжата и насилието не могат да победят и никога не са побеждавали. София, 27.02.2022 г.″(УВести)

Декларацията може да бъде подписана ТУК: