Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ КЪМ ЕВРОДЕПУТАТИТЕ: ДОКАЖЕ, ЧЕ СТЕ ЕВРОПЕЙЦИ, ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ СТЕ С НАС!

Киев, 01 март 2022.- Днес украинският президент Володимир Зеленский от Киев се обърна към Европарламента, който му ръкопляскаше прав. Срещата премина във форма видеоконференция.

″Гражданите на Украйна бранят страната си с цената на собствения си живот, бранят единството, свободата, – каза Зеленский. – Радвам се, че днес сме обединили всички вас – страните от ЕС, но не съм знаел, че за това ще платим толкова висока цена. И това е трагедия за мен и всеки украинец, за държавата ни″.

Хиляди загинали, две революции, една война и пет дни пълномащабно нахлуване на Руската Федерация. Смятам, продължи украинският президент, че днес даваме живота си за ценностите, за правата, за свободата, за желанието да бъдем равни с вас, като всеки човек. Днес се жертват нашите най-добри, най-силни украинци.

Бъдете сигурни, че с нас Европейският съюз ще бъде по-здрав. Без вас Украйна ще бъде самотна. Ние доказахме нашата сила, доказахме, че сме поне същите, като вас. Докажете, че сте с нас, докажете, че не ни отхвърляте, докажете, че сте европейци. И тогава животът ще победи смъртта, а светът ще надмогне мрака, заключи Володимир Зеленский.

На 24 февруари т.г. Русия започва война против Украйна, като изстреля крилати ракети по нашата инфраструктура и военни обекти. Днес, на шести ден от войната, Русия вече обстрелва и жилищни квартали, убива цивилни граждани. В резултат имаме хиляди загинали и ранени. Русия се превърна в брутален агресор, а нейният президент – във военен престъпник.(УВести)