Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МИХАИЛ ХОДОРКОВСКИ ПРИЗОВА РУСНАЦИТЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯ

Киев, 28 февруари 2022.- ″Преминаването към катастрофално бъдеще без деградация и разпад на Русия е възможен само чрез революция в родината ти″,- смята руският опозиционер в емиграция Михаил Ходорковски.

Обръщението си той публикува във Фейсбук. ″Просто така те (визира Путин и Ко – б.УВести) няма да си тръгнат, затова трябва да си върнем държавата чрез революция″, – пише той.

Руснаците не следва да се страхуват от тази дума – революция, защото една революция не винаги е неконтролирано улично насилие. Не трябва да бъркаме революция и гражданска война. Революцията е просто изход извън рамките, в нашия случай, на неправови закони.

Според Ходорковски, сега руснаците няма от какво да се страхуват, тъй като путинската власт, плашейки с Майдан и революция, вкара страната ни в истинска война с прилагане на танкове, артилерия, ракети и самолети, размахва с ядрено оръжие. ″Наистина ли мислите, че все още трябва да се страхуване от революцията?″

Опозиционерът припомни, че действията на президента на Русия попадат под чл.353 от НК на РФ, а именно: ″Планиране, подготовка, започване и водене на агресивна война″. Наказанието за това са 10-20 години затвор, и то ще дойде по всички критерии на руското и международното законодателство. ″Това е престъпление против човечеството, – заяви Михаил Ходорковский –Тази война е война против украинския и против руския народ!″(УВести)

Нашият коментар:

Една демократична революция в Русия би помогнала много за прекратяване на тази война в Украйна и на броя на жертвите от двете страни. Освен това, смяната на властта в Русия и отказът от политиката на конфронтация със Запада би довели до мощно разведряване в света.