Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ ПОВРЕДИХА НАЙ-ГОЛЕМИЯ САМОЛЕТ В СВЕТА – ″МРИЯ-225″

Киев, 27 февруари 2022.- Най-големият в света самолет ″Мрия-225″ е повреден, съобщават от украинската компания ″Укроборонпром″.

Самолетът се е намирал на летището на завода ″Антонов″ в Гостомил (10 км от Киев) за ремонт на един от шестте му двигатели, затова е нямало как да бъде прехвърлен в безопасно място, когато започна руското нахлуване в Украйна на 24 февруари.

А според руските намерения, на летището в Гостомил е трябвало да кацат ИЛ-76 и хеликоптери с десант, за да превземат столицата. Но плановете на врага са били осуетени от украинската армия и спецназ. В резултат руснаците са повредили ″Мрия″, твърдят нашите войници.

От ″Антонов″ казват, че за ремонт на самолета ще са нужни поне $3 млрд. Но как и откъде ще дойдат такива пари, не се знае. Още повече, че войната продължава.

″Мрия-225″ (по украински – мечта) е разработен през 80-те години на ХХ в. от украинското КБ ″Антонов″ за транспортиране на съветската совалка ″Буран″ до космодрума в Казахстан – Байконур. През 90-те години самолетът е модернизиран и активно се е използвал за бизнес-превози за многогабаритни товари.(УВести)