Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОТЕСТ ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО: СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ! ПУТИН – ХУ…ЛО!

София, 22 февруари 2022.- Днес пред руското посолство в столицата протестираха украинците, живеещи в България, и българите – приятели на Украйна и привърженици на евроатлантическия път на България. Хората държаха огромно украинско и българско знаме и плакатите ″Путин – стоп″, ″Русия – агресор″, ″Киев покръсти Русия, Киев ще я отпее″ и други.

Събралите се скандираха ″Слава на Украйна″, ″На героите слава″, ″Украйна е над всички″, ″Слава на България″, ″Путин – ху…ло″.

Пред тях говореха Олена Коцева – председател на Сдруженията на украинските организации в България ″Мати Украйна″, известният общественик и политик Арман Бабикян, украинецът Денис от Донецк, представители на Атлантическия съвет и други оратори.

Протестиращите освиркаха излизащите от руското посолство дипломатически коли. Благодарение на полицията до инциденти не се стигна.

Пред ″УВести″ украинката Оксана, която от няколко години живее в София, сподели, че в Луганска област под руската окупация останаха родителите й. ″Те са много притеснени от ставащото там″, – каза тя. По-рано поне можеха да ходят в свободната част на Украйна, но сега, при тази ескалация, това ще стане почти невъзможно. Според Оксана, през годините на независимостта на Украйна официален Киев направи много малко, за да интегрира Донбас – тази много русифицирана част на страната, към украинската култура, да придаде на този регион украинска идентичност и манталитет. Киев трябваше по-решително да пресече всички сепаратистки настроения там, каза Оксана.

Денис, който работи в София като мениджър и IТ специалист, сподели, че след окупацията на Донецк приятелският му кръг рязко намаля. Немалко от вчерашните му колеги и приятели се оказаха сепаратистки настроени. ″Дори с кръстника на сина ми се разделихме″, – каза Денис.

Проявата беше заснета от екипа на бТВ, БНТ и On Air.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский