Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЛИТОЛОГ ОГНЯН МИНЧЕВ: АКО НЕ ЗАЩИТИМ УКРАЙНА ДНЕС, НЯМА ДА МОЖЕМ ДА ЗАЩИТИМ СЕБЕ СИ УТРЕ

София, 22 февруари 2022- За трезвомислещите хора оценката на случващото се трудно може да бъде по-ясна. Днес Украйна е името на нашата обща застрашена свобода, пише във Фейсбук известният български политолог д-р Огнян Минчев.

Ако днес не подкрепим Украйна срещу агресията на Кремъл, следващите стъпки на възродения великодържавен империализъм ще бъдат Молдова, Прибалтика, България… Всичко това вече се е случвало – при това нееднократно. Всяка империя се основава на амбиция за екпанзия – в своята претенция за “универсум”. Но за Руската империя експанзията, подчиняването на нови и нови територии и народи е почти единствен смисъл на съществуването й. Насилие, варварство и грабеж – това е съдбата на всеки народ, пред чийто праг се изправи завоевателната амбиция на Кремъл.

Русия има специални изисквания към своята сигурност. Сигурна е само тази граница, която и от двете страни се пази от руски войски. Русия има неограничени исторически права да владее другите. Тя има “право” на излаз на “топли морета”. Тя има “право” да осъществи “Третия Рим”, прегазвайки всичко и всички по пътя към втория и първия Рим. Никой не е застрахован от попадане в списъка на териториите и народите, принадлежащи към “естествената сфера на влияние” на Москва. А ние знаем това по-добре от всеки друг – с изключение на поляци, литовци, естонци…

В България история не се учи. По-точно – учи се странна идеологизирана версия на историческа митология, която поставя Русия – най-сериозното препятствие пред изграждането на модерна национална държава в България – като най-добър приятел и “брат” на българите. Вярно е, че ние дадохме на Москва писменост и култура. Вярно е, че като следствие от една руско-турска война българската държава бе възродена и започна да върви по пътя на европейската модерност. Както е вярно също, че няма и няма да има по-голям противник на българската независимост от Русия.

В края на 19 век Стефан Стамболов парира руската амбиция за покоряване на България и включването й в руската империя. Той се справи толкова добре, че получихме половин век отсрочка на руския имперски натиск… Докато не дойде 1944-та. Когато Москва под управлението на най-човеконенавистната идеология в човешката история – болшевизма (съперничещ само на нацизма) – прегази България и унищожи българската държава… Българската държава, която не можем да възстановим и до днес…

Затова сега, през третото десетилетие на ХХI век продължаваме да говорим за мащабна корупция, за енергиен монопол, за продажни лидери и институции, редуциращи България до пария на Европа. Защото и днес – 30 години след рухването на съветския комунизъм – ние сме част от колонилната квази империя на Путин – Газпром – Лукоил… За три десетилетия след 1989 г. сме платили десетки милиарди колониален данък на метрополията Москва. Независимо, че можем да членуваме в НАТО и ЕС. Защото и парите от ЕС пак отиват в джобовете на същата олигархия., която е производна на Москва.

В България има нарастващ брой хора, които са все по-озлобени на Европа и на Запада. Те са упоени от все по-интензивната великодържавна пропаганда – хибридна война, която Кремъл води от повече от десетилетие, плащайки за все по-голям дял от българския медиен пазар с малка част от парите, които ограбва от нас през нефт, газ и системна корупция. Нарастващ брой българи вярват на тази хибридна свръхманипулация, убеждаваща хората, че Европа и Западът “ограбват” България. Как? Сигурно като й дават еврофондове и необятни пазари…

В днешна България живеят няколко поколения, социализирани след 1989 г., които не познават Русия, не знаят руски език, нямат житейски опит, свързан с “прелестите” на руското управление на България чрез комунистическата клика през втората половина на 20 век. Тези поколения – водени като слепци от руската пета колона с нейните ченгета, медийни рупори, продажни политици и прикупени олигарси – са в състояние не просто да повярват в митологията на “евразийския рай”. Те са в състояние да пуснат обратно руския контрол върху България, тотално излъгани и заблудени за реалностите на живота на Изток и на Запад. Животът никъде не е рай. Но има места, където е много по-беден, несвободен и безперспективен, отколкото в останалия свят. И Евразия под управлението на великодържавната империя е такова пространство – на бедност, диктатура и произвол.

България е все още свободна страна поради факта, че успя да влезе в цивилизования свят с усилията на поколенията знаещи и помнещи комунизма и руското управление. Ако не ценим тази свобода и не пазим свободата – своята и на другите нации около нас, чака ни ново робство, ново подчинение, поредно смазване на идентичност и перспектива. Ако не защитим Украйна днес, няма да можем да защитим себе си утре, пише във Фейсбук политологът Огнян Минчев.(УВести)