Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА, ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО И ПОЛША ОФИЦИАЛНО ОБЯВИХА СЪЗДАВАНЕТО НА НОВ ТРИСТРАНЕН СЪЮЗ

Киев, 21 февруари 2022.- Великобритания и Полша отново потвърдиха готовността си да помагат за защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите й граници. Трите държави ще работят заедно, за да гарантират стабилността и устойчивостта на Украйна.

Дмитро Кулеба – външен министър на Украйна, заяви: ″Сигурен съм, че нашето тясно тристранно сътрудничество ще бъде ефективна гаранция за сигурността, мира и развитието в Европа″, съобщава InformNapalm България.

Дмитро Кулеба – министър на външните работи на Украйна

Новият тристранен формат предвижда:

– засилване на сътрудничеството в областта на киберсигурността и енергийна сигурност, икономическото и търговското сътрудничество;

– координиране на усилията в подкрепа на международната ″Кримска платформа″;

– да работи за укрепване на стратегическите комуникации за противодействие на дезинформацията.

Елизабет Тръсдържавния секретар на Великобритания

Украйна, Великобритания и Полша имат дълбоки исторически връзки, основани на общи ценности, общ ангажимент към мира и сигурността, и обща история на противопоставяне срещу агресори, които застрашават свободата в Европа, четем в тристранната декларация.

Всяка европейска държава е свободна да избира или променя своите мерки за сигурност, включително договорите си за съюзи, и че никоя държава не може да разглежда която и да е част от Европа като своя сфера на влияние.

Збигнев Рау – министър на външните работи на Полша

Нашите три държави ще засилят съвместната си работа за осигуряване стабилността и устойчивостта на Украйна, укрепвайки демокрацията по границите на Източна Европа. За тази цел днес се договорихме да разработим тристранен меморандум за сътрудничество. Това показва нашия ангажимент за по-нататъшно укрепване на стратегическото сътрудничество и ангажираност между нашите три държави относно най-приоритетните въпроси в подкрепа на Украйна.

Ще работим заедно за насърчаване на нашето сътрудничество, което включва, но не се ограничава до координирането на подкрепата за международната ″Кримска платформа″, засилване на сътрудничеството в областта на киберсигурността и енергийната сигурност, и на стратегическите комуникации за противодействие на дезинформацията.

Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, и Република Полша ще продължат да подкрепят Украйна, като застават обединени с Украйна пред продължаващата руска агресия, и остават напълно отдадени на подкрепата си за украинския народ в усилията му за защита на суверенитета, независимостта, и териториалната цялост на Украйна, в рамките на нейните международно признати граници, четем в общата декларация на Киев, Лондон и Варшава.(УВести)

Още по темата: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ПОЛША И УКРАЙНА СЪЗДАВАТ ТРИСТРАНЕН СЪЮЗ