Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ПРЕДИЗВИКВА ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА В ДОНБАС, КАТО ОРГАНИЗИРА БЕЖАНСКИ ПОТОК

Киев, 20 февруари 2022.- От преди два дни, след вой на сирени в Луганск и Донецк, сепаратистките власти започнаха да евакуират жени, деца и стари хора в Русия. Причина – ″евентуално настъпление″ на украинската армия.

Според Москва, вече са евакуирани над 40 хил. души. Според украинските източници, не повече от 10 хил. От генералното консулство на Украйна в Ростов-на-Дон казват, че хората с часове чакат в автобуси, защото места… никъде няма. Местата в тамошните санаториуми и почивни станции вече са заети. Освен това, не са създадени никакви санитарни условия за обслужване на толкова народ. Някои поемат към Таганрог, но и там ситуацията не е по-добра, което може да видите от видеото долу. ″Защо така ни манипулират?″ – се пита една жена с малко дете-инвалид.

Хората, вероятно, разтревожени от информацията, която идва от сепаратистите и руските власти, дори не подозират, че създават повод за нахлуване на Русия в Украйна – казус белли. Защото подобно струпване на бежанци Москва ще окачествени като ″хуманитарна катастрофа″ и може да навлезе в Донбас. И за да изглежда по-достоверно, ще призове на помощ страните от т.н. Организация на Договора за колективно безопасност (ОДКБ), които наскоро ″са успокоявали″ Казахстан. Лидерите на тези държави вече заявиха, че, ако се наложи, са готови да изпратят в Донбас свои ″мироопазващи″ контингенти.

Русия е майстор  да създава проблем и после да предлага услугите си за решението му. Последен пример – газови затруднения и цени в Европа. ″Газпром″, сиреч, Кремъл, като нарочно не се запаси със ″синьото гориво″ през миналото лято, създаде дефицит през зимата, скок на цените, и веднага прояви готовност за уреждане на въпроса – чрез пускане в експлоатация на несертифицирания ″Северен поток-2″. Същевременно игнорирайки украинската ″тръба″, която е на разположение и то с къде-къде го-голям капацитет и която от десетилетия се е използвала за транзитиране на природния газ за Западна Европа и Балканите.(УВести)

Видеото за митарствата на донеччаните може да видите ТУК.