Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОЛЕБЕН В СОФИЯ В ПАМЕТ НА НЕБЕСНАТА СОТНЯ И ЗА МИР В УКРАЙНА

София, 20 февруари 2022.- С молебен в храма ″Св.Неделя″ в София беше почетена паметта на Героите от ″Небесна сотня″. Точно преди осем години проруският режим на Виктор Янукович започна да разстрелва Майдана. Общо при сваляне на корумпираното правителство и за евроатлантическия път на родината ни загинаха над стотина Герои, които ние наричаме ″Небесна сотня″.

На литургията присъстваше активът на диаспората, украинското посолство начело с посланика Виталий Москаленко, представителите на Атлантическия съвет, българи – приятели на Украйна.

Службата беше отслужена от трима свещеници. Със слово към събралите се се обърна Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″. Освен че потвърди миролюбивата политика на Украйна, тя подчерта, че украинците решително ще се борят с руския агресор. ″На чуждо не посягаме, но своето ще браним!″, – каза тя.

От произнесеното от пани Олена (за руски агресор) един от свещениците дори се изплаши и побърза да я прекъсне, като рече, че ″ние тук се молим не против някого, а за Бог да прости и за мир″.(УВести)